Składniki
ciasto:
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
oraz:
3 łyżki
150 gramów
200 gramów
20 gramów
7 sztuk
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Wyrównaj boki i ponakłuwaj spód w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.
Krok 3
Śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę deserową. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj. Dodaj masło i całość połącz. Odstaw na chwilę do wystudzenia.
Krok 4
Na spód mazurka wyłóż równomiernie konfiturę morelową.
Krok 5
Konfiturę morelową pokryj warstwą czekoladowej masy.
Krok 6
Udekoruj wierzch mazurka orzechami pekan i kawałkami moreli. Włóż do lodówki, by masa stężała.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Mazurek czekoladowy
Pisanki pomalowane, żurek bulgocze w dużym garnku, a składniki święconki czekają już tylko na ułożenie w wiklinowym koszyku. Wszystko wskazuje na to, że przyszła pora na zrobienie efektownego mazurka. Przygotuj ten tradycyjny wypiek w nieco mniej oczywisty sposób – z masą czekoladą i dekoracją z orzechów pekan. Z mazurkiem czekoladowym szykują się wesołe i bardzo pyszne święta!
Dla kogo?
Z jednej strony cenisz świąteczne tradycje kulinarne, ale z drugiej masz ochotę na ich delikatną modyfikację i odświeżenie – przepis na mazurek czekoladowy to smakowity kompromis.
Na jaką okazję?
Mazurek i babka to królewska para wśród wielkanocnych deserów. Do zrobienia czekoladowego mazurka użyj dużej blachy, ponieważ domownicy i goście chętnie sięgną po dokładki podczas uroczystych spotkań przy stole.
Czy wiesz, że?
Uznaje się, że mazurki przybyły do Polski z Turcji. Receptury na kolorowe placki w pierwszej kolejności przyjęły się na Mazowszu.
Dla urozmaicenia:
Orzechy pekan z przepisu na mazurek czekoladowy możesz zastąpić włoskimi, laskowymi albo brazylijskimi.