
Składniki
ciasto:
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
oraz:
3 łyżki
150 gramów
200 gramów
20 gramów
7 sztuk
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Wyrównaj boki i ponakłuwaj spód w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Krok 3
Śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę deserową. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj. Dodaj masło i całość połącz. Odstaw na chwilę do wystudzenia.

Krok 4
Na spód mazurka wyłóż równomiernie konfiturę morelową.

Krok 5
Konfiturę morelową pokryj warstwą czekoladowej masy.

Krok 6
Udekoruj wierzch mazurka orzechami pekan i kawałkami moreli. Włóż do lodówki, by masa stężała.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Mazurek czekoladowy
Pisanki pomalowane, żurek bulgocze w dużym garnku, a składniki święconki czekają już tylko na ułożenie w wiklinowym koszyku. Wszystko wskazuje na to, że przyszła pora na zrobienie efektownego mazurka. Przygotuj ten tradycyjny wypiek w nieco mniej oczywisty sposób – z masą czekoladą i dekoracją z orzechów pekan. Z mazurkiem czekoladowym szykują się wesołe i bardzo pyszne święta!
Dla kogo?
Z jednej strony cenisz świąteczne tradycje kulinarne, ale z drugiej masz ochotę na ich delikatną modyfikację i odświeżenie – przepis na mazurek czekoladowy to smakowity kompromis.
Na jaką okazję?
Mazurek i babka to królewska para wśród wielkanocnych deserów. Do zrobienia czekoladowego mazurka użyj dużej blachy, ponieważ domownicy i goście chętnie sięgną po dokładki podczas uroczystych spotkań przy stole.
Czy wiesz, że?
Uznaje się, że mazurki przybyły do Polski z Turcji. Receptury na kolorowe placki w pierwszej kolejności przyjęły się na Mazowszu.
Dla urozmaicenia:
Orzechy pekan z przepisu na mazurek czekoladowy możesz zastąpić włoskimi, laskowymi albo brazylijskimi.