Mazurek czekoladowy: przepis wielkanocny z masą | Przepisy.pl pixel

Mazurek czekoladowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

120 osób wydrukowało

Pobierz pdf

243 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

oraz:

3 łyżki

150 gramów

200 gramów

20 gramów

7 sztuk

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Mazurek czekoladowy - Krok 1

Krok 2

Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Wyrównaj boki i ponakłuwaj spód w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Mazurek czekoladowy - Krok 2

Krok 3

Śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę deserową. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj. Dodaj masło i całość połącz. Odstaw na chwilę do wystudzenia.

Mazurek czekoladowy - Krok 3

Krok 4

Na spód mazurka wyłóż równomiernie konfiturę morelową.

Mazurek czekoladowy - Krok 4

Krok 5

Konfiturę morelową pokryj warstwą czekoladowej masy.

Mazurek czekoladowy - Krok 5

Krok 6

Udekoruj wierzch mazurka orzechami pekan i kawałkami moreli. Włóż do lodówki, by masa stężała.

Mazurek czekoladowy - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mazurek czekoladowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mazurek czekoladowyMazurek czekoladowy

Pisanki pomalowane, żurek bulgocze w dużym garnku, a składniki święconki czekają już tylko na ułożenie w wiklinowym koszyku. Wszystko wskazuje na to, że przyszła pora na zrobienie efektownego mazurka. Przygotuj ten tradycyjny wypiek w nieco mniej oczywisty sposób – z masą czekoladą i dekoracją z orzechów pekan. Z mazurkiem czekoladowym szykują się wesołe i bardzo pyszne święta!

Dla kogo?

Z jednej strony cenisz świąteczne tradycje kulinarne, ale z drugiej masz ochotę na ich delikatną modyfikację i odświeżenie – przepis na mazurek czekoladowy to smakowity kompromis.

Na jaką okazję?

Mazurek i babka to królewska para wśród wielkanocnych deserów. Do zrobienia czekoladowego mazurka użyj dużej blachy, ponieważ domownicy i goście chętnie sięgną po dokładki podczas uroczystych spotkań przy stole.

Czy wiesz, że?

Uznaje się, że mazurki przybyły do Polski z Turcji. Receptury na kolorowe placki w pierwszej kolejności przyjęły się na Mazowszu.

Dla urozmaicenia:

Orzechy pekan z przepisu na mazurek czekoladowy możesz zastąpić włoskimi, laskowymi albo brazylijskimi.