
Składniki
ciasto:
200 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
oraz:
3 łyżki
150 gramów
200 gramów
20 gramów
7 sztuk
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki pszennej wsyp cukier puder. Wymieszaj. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło, a następnie jajko. Zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 60 minut.

Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj, a następnie przenieś na prostokątną formę. Wyrównaj boki i ponakłuwaj spód w kilku miejscach widelcem. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni, na ok. 15 minut (do zarumienienia). Wyciągnij po tym czasie i odstaw do wystudzenia.

Krok 3
Śmietankę podgrzej. Gorącą śmietanką zalej posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę deserową. Odczekaj chwilę, a następnie wymieszaj. Dodaj masło i całość połącz. Odstaw na chwilę do wystudzenia.

Krok 4
Na spód mazurka wyłóż równomiernie konfiturę morelową.

Krok 5
Konfiturę morelową pokryj warstwą czekoladowej masy.

Krok 6
Udekoruj wierzch mazurka orzechami pekan i kawałkami moreli. Włóż do lodówki, by masa stężała.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Mazurek czekoladowy
Pisanki pomalowane, żurek bulgocze w dużym garnku, a składniki święconki czekają już tylko na ułożenie w wiklinowym koszyku. Wszystko wskazuje na to, że przyszła pora na zrobienie efektownego mazurka. Przygotuj ten tradycyjny wypiek w nieco mniej oczywisty sposób – z masą czekoladą i dekoracją z orzechów pekan. Z mazurkiem czekoladowym szykują się wesołe i bardzo pyszne święta!
Dla kogo?
Z jednej strony cenisz świąteczne tradycje kulinarne, ale z drugiej masz ochotę na ich delikatną modyfikację i odświeżenie – przepis na mazurek czekoladowy to smakowity kompromis.
Na jaką okazję?
Mazurek i babka to królewska para wśród wielkanocnych deserów. Do zrobienia czekoladowego mazurka użyj dużej blachy, ponieważ domownicy i goście chętnie sięgną po dokładki podczas uroczystych spotkań przy stole.
Czy wiesz, że?
Uznaje się, że mazurki przybyły do Polski z Turcji. Receptury na kolorowe placki w pierwszej kolejności przyjęły się na Mazowszu.
Dla urozmaicenia:
Orzechy pekan z przepisu na mazurek czekoladowy możesz zastąpić włoskimi, laskowymi albo brazylijskimi.