Sernik rosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik rosa

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

3

heart
16 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2.5 szklanki

2 szklanki

1.5 szklanki

3 sztuki

2 łyżeczki

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.

Krok 2

Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.

Krok 3

Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.

Krok 4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik rosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sernik
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej