
Składniki
1 szklanka
2.5 szklanki
2 szklanki
1.5 szklanki
3 sztuki
2 łyżeczki
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.
Krok 2
Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.
Krok 3
Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.
Krok 4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej