Dodaj do ksiązki kucharskiej Sernik rosa

Sernik rosa

Drukuj Pobierz PDF
60 minut 8 osób średnie Autor: Edyta Kyzioł

Sernik rosa - składniki:

  • mąka pszenna - 2.5 szklanki
  • margaryna - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jaja - 6 sztuk
  • twaróg chudy - 1 kilogram
  • budyń śmietankowy - 1 sztuka
  • olej - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 1 sztuka
  • mleko - 1.5 szklanek
  • cukier - 2 szklanki

Sernik rosa - Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.
  2. Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.
  3. Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.
  4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)
Dodaj do książki kucharskiej

SERNIK ROSA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Przygotowanie ciasta: Do miski wsyp mąkę, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 żółtka i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć jednolite ciasto. Jeśli jest za suche można dodać gęstą śmietanę.

2

Blaszkę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno i brzegi blaszki.

3

Przygotowanie masy serowej: 3 jajka ucieramy z 1 szklanką cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.

4

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut. Białka ubijamy, dodając pół szklanki cukru, na sztywną pianę. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. FASZEROWANY MOSTEK CIELĘCY.

    Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek c...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Indyk, Przepis z kurczak z ryżem po chinsku, Przepis z kuchnia włoska makarony, Przepis z przystawki mięsne, Sambal z chili kokosu, Zapiekanka Gyros , Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Placki ziemniaczane, zapiekanka knorr, Łosoś z grilla, Przepis z zapiekanka ryżowa, roladki z piersi z kurczaka, Tłusty czwartek, Pieczony śledź w cebuli, Przepis z sos do sałatki z kurczakiem, Masło orzechowe, Miłosny naleśnik, Puzzlowe tosty, Zupa brokułowa, Zupy, ZIEMNIAKI MŁODE, Sałatka z kurczakiem i ananasem - VIDEO, Przepis z kuskus przepisy, Przepis z Przystawki z sera mozzarella, Krupnik, polędwiczka, Sos beszamelowy , sałatki z jajek, Miłosny naleśnik, Pierogi z jagodami, Owocowo-ziołowa sałatka serowa, Sos pani Szenkowskiej, Przepis z sałatki z łososiem, Przepis z śledzie matiasy, Przepis z roladki schabowe, Kapusta z grochem, Koperkowa sałatka z kurczakiem, Pstrąg, Sałatki, Sałatki z makaronem, Pizza z anchois, Deser z lodami "Biszkoptowa piramida", mięso ze szpinakiem, Jagnięcina duszona po chorwacku, Leczo - VIDEO , Sos dyniowy, mix sałat, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, Gołąbki, Przepis z biały ser, Przepis z sałatka z łososiem i sałatą lodową, Jagnięce kotleciki z grilla z soczewicą, Grillowana karkówka z curry i sosem jogurtowym, Kukuryku na patyku -nugetsy, Królik duszony w czerwonym winie, Przepis z sałatka z tuńczyka -, Deser z lodami "Sowa", Kapuśniak z kiszonej kapusty, Pasztet, Zapiekanka po rzymsku, Fasolka po bretońsku, Gyros z kurczakiem, Potrawy wielkanocne, Faszerowane ogórki