
Składniki
2 szklanki
1 gram
150 gramów
1 gram
1 gram
1 gram
8 sztuk
1 kilogram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od ucierania żółtka z cukrem (puder), potem dodajemy żółtka do sera i ucieramy. Następnie do miski wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie (rodzynki płuczemy i osuszamy) lub skórke pomarańczową (zależy kto co bardziej lubi, można dodać również jedno i drugie). Potem do wymieszanej masy wlewamy białą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Forme (blache) do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, potem smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto musi pozostać w piekarniku przez 1 godzine 15 minut.
Krok 2
Koszt takiego placka wynosi 12zł. Życzymy powodzenia podczas pieczenia i smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej