
Składniki
2 szklanki
1 gram
150 gramów
1 gram
1 gram
1 gram
8 sztuk
1 kilogram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zaczynamy od ucierania żółtka z cukrem (puder), potem dodajemy żółtka do sera i ucieramy. Następnie do miski wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie (rodzynki płuczemy i osuszamy) lub skórke pomarańczową (zależy kto co bardziej lubi, można dodać również jedno i drugie). Potem do wymieszanej masy wlewamy białą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Forme (blache) do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, potem smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto musi pozostać w piekarniku przez 1 godzine 15 minut.
Krok 2
Koszt takiego placka wynosi 12zł. Życzymy powodzenia podczas pieczenia i smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej