Sernik wiedeński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 gram

150 gramów

1 gram

1 gram

1 gram

8 sztuk

1 kilogram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od ucierania żółtka z cukrem (puder), potem dodajemy żółtka do sera i ucieramy. Następnie do miski wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie (rodzynki płuczemy i osuszamy) lub skórke pomarańczową (zależy kto co bardziej lubi, można dodać również jedno i drugie). Potem do wymieszanej masy wlewamy białą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Forme (blache) do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, potem smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto musi pozostać w piekarniku przez 1 godzine 15 minut.

Krok 2

Koszt takiego placka wynosi 12zł. Życzymy powodzenia podczas pieczenia i smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej