Sernik wiedeński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
24 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 gram

150 gramów

1 gram

1 gram

1 gram

8 sztuk

1 kilogram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od ucierania żółtka z cukrem (puder), potem dodajemy żółtka do sera i ucieramy. Następnie do miski wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie (rodzynki płuczemy i osuszamy) lub skórke pomarańczową (zależy kto co bardziej lubi, można dodać również jedno i drugie). Potem do wymieszanej masy wlewamy białą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Forme (blache) do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, potem smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto musi pozostać w piekarniku przez 1 godzine 15 minut.

Krok 2

Koszt takiego placka wynosi 12zł. Życzymy powodzenia podczas pieczenia i smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gulasz węgierski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej