Sernik wiedeński przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wiedeński

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

1

heart
24 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 gram

150 gramów

1 gram

1 gram

1 gram

8 sztuk

1 kilogram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od ucierania żółtka z cukrem (puder), potem dodajemy żółtka do sera i ucieramy. Następnie do miski wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie (rodzynki płuczemy i osuszamy) lub skórke pomarańczową (zależy kto co bardziej lubi, można dodać również jedno i drugie). Potem do wymieszanej masy wlewamy białą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Forme (blache) do ciasta smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, potem smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto musi pozostać w piekarniku przez 1 godzine 15 minut.

Krok 2

Koszt takiego placka wynosi 12zł. Życzymy powodzenia podczas pieczenia i smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wiedeński - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej