
Składniki
6 sztuk
200 gramów
60 gramów
100 mililitrów
190 gramów
90 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej dodawaj partiami cukier, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.

Krok 2
W misce nad kąpielą wodną podgrzej razem mleko, masło i serek. Połącz mieszając i odstaw do wystygnięcia. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.

Krok 3
Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sok i skórką z limonki i wymieszaj.

Krok 4
Gdy ciasto będzie jednolite, partiami dodawaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Krok 5
Formę wyłożoną pergaminem owiń szczelnie folią aluminiową i wylej w nią gotowe ciasto.

Krok 6
Tortownicę z ciastem wstaw do głębszej blachy, do której wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez ok. 15 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze przez 30 min. Ciasto po upieczeniu studź w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut.


Dobra rada:
Nie używaj funkcji termo-obiegu tylko funkcje pieczenie góra-dół.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Japoński sernik
Sernik, przygotowywany zgodnie z tradycyjnymi recepturami, doczekał się wielu odmian. Przeszedł swoistą metamorfozę przede wszystkim pod względem finalnego smaku, który kształtowany jest między innymi przez dodanie orzeźwiającej limonki. Taki właśnie jest japoński sernik, który dziś chcemy wam zaproponować. To doskonały przepis na oryginalny deser łączący w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością. Przygotujcie to ciasto, a jesteśmy pewni, że na stałe zagości w waszym deserowym menu.
Dla kogo?
Dla każdego, kto lubi tradycyjne serniki, w nieco odmienionej wersji.
Na jaką okazję?
Sernik po japońsku jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje. Powinien znaleźć się na każdym imprezowym oraz świątecznym stole. Z pewnością zaskoczy waszych gości głębokim i orzeźwiającym smakiem.
Czy wiesz, że?
Limonka jest owocem uprawianym przede wszystkim na Antylach, w Egipcie oraz na Florydzie. Jest także wpisana na listę roślin uprawnych Unii Europejskiej. Na europejskim kontynencie spotkacie ją między innymi we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Portugalii.
Dla urozmaicenia:
Aby japoński sernik dokładnie się upiekł, nie korzystaj z funkcji termoobiegu. Wystarczy ustawić piekarnik na opcję grzania „góra – dół”.