Japoński sernik

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

157

224 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

799 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4106 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

60 gramów

100 mililitrów

190 gramów

90 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej dodawaj partiami cukier, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.

Japoński sernik - Krok 1

Krok 2

W misce nad kąpielą wodną podgrzej razem mleko, masło i serek. Połącz mieszając i odstaw do wystygnięcia. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.

Japoński sernik - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sok i skórką z limonki i wymieszaj.

Japoński sernik - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto będzie jednolite, partiami dodawaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Japoński sernik - Krok 4

Krok 5

Formę wyłożoną pergaminem owiń szczelnie folią aluminiową i wylej w nią gotowe ciasto.

Japoński sernik - Krok 5

Krok 6

Tortownicę z ciastem wstaw do głębszej blachy, do której wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez ok. 15 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze przez 30 min. Ciasto po upieczeniu studź w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut.

Japoński sernik - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie używaj funkcji termo-obiegu tylko funkcje pieczenie góra-dół.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Japoński sernikJapoński sernik

Sernik, przygotowywany zgodnie z tradycyjnymi recepturami, doczekał się wielu odmian. Przeszedł swoistą metamorfozę przede wszystkim pod względem finalnego smaku, który kształtowany jest między innymi przez dodanie orzeźwiającej limonki. Taki właśnie jest japoński sernik, który dziś chcemy wam zaproponować. To doskonały przepis na oryginalny deser łączący w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością. Przygotujcie to ciasto, a jesteśmy pewni, że na stałe zagości w waszym deserowym menu.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi tradycyjne serniki, w nieco odmienionej wersji.

Na jaką okazję?

Sernik po japońsku jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje. Powinien znaleźć się na każdym imprezowym oraz świątecznym stole. Z pewnością zaskoczy waszych gości głębokim i orzeźwiającym smakiem.

Czy wiesz, że?

Limonka jest owocem uprawianym przede wszystkim na Antylach, w Egipcie oraz na Florydzie. Jest także wpisana na listę roślin uprawnych Unii Europejskiej. Na europejskim kontynencie spotkacie ją między innymi we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Portugalii.

Dla urozmaicenia:

Aby japoński sernik dokładnie się upiekł, nie korzystaj z funkcji termoobiegu. Wystarczy ustawić piekarnik na opcję grzania „góra – dół”.