Sernik japoński - przepis z serka: puszysty | Przepisy.pl pixel

Japoński sernik

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

161

heart
317 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

873 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4296 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 gramów

60 gramów

100 mililitrów

190 gramów

90 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

20 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie miksując dalej dodawaj partiami cukier, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.

Japoński sernik - Krok 1

Krok 2

W misce nad kąpielą wodną podgrzej razem mleko, masło i serek. Połącz mieszając i odstaw do wystygnięcia. Otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok.

Japoński sernik - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej masy dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sok i skórką z limonki i wymieszaj.

Japoński sernik - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto będzie jednolite, partiami dodawaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Japoński sernik - Krok 4

Krok 5

Formę wyłożoną pergaminem owiń szczelnie folią aluminiową i wylej w nią gotowe ciasto.

Japoński sernik - Krok 5

Krok 6

Tortownicę z ciastem wstaw do głębszej blachy, do której wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez ok. 15 min. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 st. C i piecz jeszcze przez 30 min. Ciasto po upieczeniu studź w zamkniętym piekarniku przez kolejne 30 minut.

Japoński sernik - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Nie używaj funkcji termo-obiegu tylko funkcje pieczenie góra-dół.

2

Opinie o przepisie

  • Anna M

    Anna M , 13.12.2020

    TAK. Wyobrażacie sobie święta bez sernika? Ja nie! Na świątecznym stole MUSI być sernik. Jednak nie lubię, gdy jest nudno, dlatego wypróbowałam ten przepis na sernik japoński. Ciasto wyszło doskonale. Japoński sernik jest lekki i puszysty jak pianka. Po prostu rewelacja. Bez wątpienia jest to jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Zdecydowanie polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 13.12.2020

    A serek śmietankowy to co to za serek? zwykły zmielony serek ? czy gotowy w pojemniku?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japoński sernik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Japoński sernikJapoński sernik

Sernik, przygotowywany zgodnie z tradycyjnymi recepturami, doczekał się wielu odmian. Przeszedł swoistą metamorfozę przede wszystkim pod względem finalnego smaku, który kształtowany jest między innymi przez dodanie orzeźwiającej limonki. Taki właśnie jest japoński sernik, który dziś chcemy wam zaproponować. To doskonały przepis na oryginalny deser łączący w sobie kulinarną tradycję z nowoczesnością. Przygotujcie to ciasto, a jesteśmy pewni, że na stałe zagości w waszym deserowym menu.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi tradycyjne serniki, w nieco odmienionej wersji.

Na jaką okazję?

Sernik po japońsku jest idealnym pomysłem na wyjątkowe okazje. Powinien znaleźć się na każdym imprezowym oraz świątecznym stole. Z pewnością zaskoczy waszych gości głębokim i orzeźwiającym smakiem.

Czy wiesz, że?

Limonka jest owocem uprawianym przede wszystkim na Antylach, w Egipcie oraz na Florydzie. Jest także wpisana na listę roślin uprawnych Unii Europejskiej. Na europejskim kontynencie spotkacie ją między innymi we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Portugalii.

Dla urozmaicenia:

Aby japoński sernik dokładnie się upiekł, nie korzystaj z funkcji termoobiegu. Wystarczy ustawić piekarnik na opcję grzania „góra – dół”.