Sernik wielkanocny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wielkanocny

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

3

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

70 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

3 sztuki

3 sztuki

2 łyżki

250 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.

Krok 2

Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).

Krok 3

Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej