PRZEPISY.PL
Sernik wielkanocny - autor: Angie
Autor: Angie

Sernik wielkanocny

  • 30
  • 8
  • Łatwe
  • 0
13
osób dodało do Mniamlisty
13
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • masło70 g
  • budyń waniliowy1 opak
  • mąka pszenna2 łyżki
  • jajka3 szt
  • żółtka3 szt
  • aromat waniliowy2 łyżki
  • kwaśna śmietana250 g
  • cukier3 łyżki
  • sok z cytryny3 łyżki
  • Krok 1

    Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.
  • Krok 2

    Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).
  • Krok 3

    Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

6
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Średnie
4
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
541
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
45
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe