Sernik wielkanocny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sernik wielkanocny

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

4

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

3 łyżki

3 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

70 gramów

3 łyżki

250 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciastka rozdrobnić blenderem na piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a masę ciasteczkową wcisnąć w dno. Wsadzić na kwadrans do zamrażarki.

Krok 2

Ser zmiksować z 300 g cukru, jajkami, żółtkami, mąką, budyniem, aromatem i 200 g kwaśnej śmietany. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników. Masę serową wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Wyrównać. Sernik przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° na około 90 minut (środek musi sie ściąć).

Krok 3

Resztę kwaśnej śmietany - 250 g - wymieszać z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami soku z cytryny. Przestudzony sernik posmarować polewą z kwaśnej śmietany, równo na całej powierzchni. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sernik wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sernik mango
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej