Sernik bez spodu – prosty przepis bez ciasta

Jak zrobić sernik bez spodu, czyli idealne ciasto na lato? Sernik to jedno z najbardziej popularnych ciast sztuki cukierniczej. Można przygotować je na szybko lub w bardziej ekskluzywnej wersji. Szukacie przepisów na doskonały sernik bez spodu? W artykule zdradzamy sprawdzony przepis i udzielamy cennych wskazówek!

Sernik bez spodu – prosty przepis

Zrobienie sernika nie wymaga wielu składników, a propozycje ciasta bez spodu coraz chętniej wykorzystywane są w kuchni. Doskonałym na to przykładem jest ten przepis na sernik bez spodu. Jeśli jednak szukacie czegoś bardziej wyszukanego, to poniżej znajdziecie porady, jak przyrządzić istne dzieła sztuki cukierniczej.

Idealny sernik bez ciasta – o czym pamiętać?

By sernik wyszedł dobry, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach.

  • Składniki warto wyjąć z lodówki na ok. 30 min przed przystąpieniem do przygotowania.
  • Do sernika świetnie nadaje się ser półtłusty, który najlepiej przecisnąć przez praskę do ziemniaków, by po upieczeniu był puszysty.
  • Ser można zmielić kilka razy. Każdy kolejny raz nadaje mu coraz bardziej kremową konsystencję.
  • Żółtka najlepiej ucierać od razu z cukrem.
  • Sernik można doprawić świeżo startą skórką pomarańczy, limonki lub mandarynki.
  • Jeśli dodajecie rodzynki, to warto je wcześniej namoczyć w niewielkiej ilości rumu lub wody.

Serniki pieczone bez spodu – czym je udekorować?

Sernik bez spodu to proste w przygotowaniu danie. Jednak jeśli chcecie nadać mu ekskluzywny charakter, to możecie go udekorować:

  • cukrem pudrem
  • lukrem cytrynowym
  • polewą czekoladową
  • rozpuszczoną białą czekoladą
  • kajmakiem

Prosty sernik bez spodu – przepis

Oto przepis na prosty sernik bez spodu, który możecie przygotować w niecałą godzinę.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 krople olejku waniliowego

Przygotowanie:

  1. Ser z wiaderka, jajka, roztopione i przestudzone masło, cukier, skrobię i olejek włóżcie do naczynia i wymieszajcie ręcznie lub mikserem.
  2. Po uzyskaniu konsystencji podobnej do budyniu masę przełóżcie do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównajcie powierzchnię.
  3. Umieścicie ciasto w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku na środkowej półce z grzaniem góra/dół.
  4. Po 20 min zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze przez 30 min.
  5. Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Pyszny sernik bez spodu – propozycje dla miłośników słodkości

W ramach Waszych kulinarnych wojaży możecie również przygotować coś bardziej ekskluzywnego, jak np. sernik wiedeński z borówkami lub tiramisu. Każdy z przepisów pozwoli Wam zamienić zwykłe ciasto w to rodem z najwykwintniejszych cukierni świata.

Serniki pieczone bez spodu – podsumowanie

Jeśli szukacie więcej inspiracji na przygotowanie sernika bez spodu, to zachęcamy do przejrzenia przepisów na serniki na zimnoserniki pieczone.