Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 ziarna

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę z topinamburu zmiksuj w kielichu blendera.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 3

Krok 4

Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę krem z topinamburu nalej do talerzy, wierzch skrop oliwą truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki krem z topinamburu możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 01.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanymKremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.

Na jaką okazję?

Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem z topinamburu rozgrzeje cię w chłodne dni. Serwuj ją jednak nie tylko jesienią lub zimą. Latem również świetnie sprawdzi!

Czy wiesz, że?

Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje. Zupa z topinamburu w pełni wydobywa te naturalne nuty smakowe, tworząc wyjątkowo aromatyczne danie.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory zupy z topinamburu.

Na bazie aromatycznego bulionu możesz przygotować również zapiekankę gyros z makaronem lub pierś z kurczaka ze szpinakiem!