Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 ziarna

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 3

Krok 4

Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 4

Krok 5

Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki krem możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 01.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.

Czytaj więcej

Bez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanymKremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.

Na jaką okazję?

Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem rozgrzeje cię w chłodne dni.

Czy wiesz, że?

Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory całej potrawy.