Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

71 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 ziarna

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 3

Krok 4

Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 4

Krok 5

Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki krem możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanymKremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.

Na jaką okazję?

Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem rozgrzeje cię w chłodne dni.

Czy wiesz, że?

Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory całej potrawy.