Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 sztuki

2 sztuki

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 ziarna

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 1

Krok 2

W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 2

Krok 3

Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 3

Krok 4

Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 4

Krok 5

Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.

Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Taki krem możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.

1

Opinie o przepisie

  • Justyna Justyna

    Justyna Justyna , 01.09.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanymKremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym

Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.

Na jaką okazję?

Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem rozgrzeje cię w chłodne dni.

Czy wiesz, że?

Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje.

Dla urozmaicenia:

Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory całej potrawy.