Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
łatwe
164 osoby zapisały
Składniki
200 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 ziarna
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.
Krok 2
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.
Krok 3
Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.
Krok 4
Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.
Krok 5
Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.
Dobra rada:
Taki krem możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.
Na jaką okazję?
Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem rozgrzeje cię w chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory całej potrawy.