Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
łatwe
210 osób zapisało

Składniki
200 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 ziarna
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Krok 3
Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę zmiksuj w kielichu blendera.

Krok 4
Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Krok 5
Gotowa zupę nalej do talerzy, wierzch skrop oliwa truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.


Dobra rada:
Taki krem możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.
Na jaką okazję?
Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem rozgrzeje cię w chłodne dni.
Czy wiesz, że?
Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory całej potrawy.