Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
łatwe
228 osób zapisało

Składniki
200 gramów
3 sztuki
2 sztuki
100 gramów
1 sztuka
2 sztuki
3 ziarna
200 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w kostkę. Topinambur oraz ziemniaki (1 szt. odłóż) obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze kawałki.

Krok 2
W garnku rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj ziemniaki, topinambur oraz kalafiora. Całość zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj mleko, liść oraz ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia.

Krok 3
Do garnka włóż kostki bulionowe, zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut – do miękkości. Po tym czasie zupę z topinamburu zmiksuj w kielichu blendera.

Krok 4
Pozostałego ziemniaka pokrój w cienkie plasterki i usmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku i oprósz lekko solą.

Krok 5
Gotową zupę krem z topinamburu nalej do talerzy, wierzch skrop oliwą truflową. Udekoruj świeżymi ziołami i podawaj – oczywiście z chipsami.


Dobra rada:
Taki krem z topinamburu możesz podać również z innym dodatkiem, np. groszkiem ptysiowym.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kremowa zupa z topinamburu z oliwą truflową i chipsem ziemniaczanym
Zagadkowo brzmiący topinambur i intrygująca oliwa truflowa – jak się za to zabrać? Nie daj się zwieść pozorom! Ich połączenie to danie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zupa jest dobra na wszystko, a krem z topinamburu oczaruje najbardziej wymagających smakoszy.
Dla kogo?
Koniec z długimi godzinami spędzanymi w kuchni, gdy chcesz przygotować coś specjalnego! Będziesz zaskoczony, że nieskomplikowana, wegetariańska zupa z topinamburu może być dumą wykwintnego posiłku.
Na jaką okazję?
Święta w stylu roślinnym? Jesteśmy na tak! Gęsty, aromatyczny krem z topinamburu rozgrzeje cię w chłodne dni. Serwuj ją jednak nie tylko jesienią lub zimą. Latem również świetnie sprawdzi!
Czy wiesz, że?
Smak topinamburu porównywany jest do połączenia ziemniaków i orzechów. Im dłużej warzywo jest gotowane, tym słodsze się staje. Zupa z topinamburu w pełni wydobywa te naturalne nuty smakowe, tworząc wyjątkowo aromatyczne danie.
Dla urozmaicenia:
Miłośnicy wyrazistych smaków powinni zaopatrzyć się w garść orzechów włoskich. Zmielone lub uprażone na suchej patelni po mistrzowsku podkreślą walory zupy z topinamburu.
Na bazie aromatycznego bulionu możesz przygotować również zapiekankę gyros z makaronem lub pierś z kurczaka ze szpinakiem!