Pad Thai - makaron smażony po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pad Thai - makaron smażony po tajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

392 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

297 osób wydrukowało

Pobierz pdf

682 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

50 gramów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

75 gramów

50 gramów

1 garść

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek producenta i odstaw na bok.

Krok 2

Chilli oraz czosnek drobno posiekaj. Dymkę pokrój w plasterki, a marchewkę i paprykę w cienkie paseczki.

Krok 3

Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Oddzielnie z fasolką ugotuj do miękkości i następnie przepłucz zimną wodą.

Krok 4

Na dużej patelni WOK lub zwykłej smaż czosnek, chilli i cebulkę ciągle mieszając. Dodaj brokuły, marchew, makaron i fasolę.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody dodaj pastę z tamaryndowca, miód i sos sojowy.

Krok 6

Wlej przygotowany sos do makaronu, całość dokładnie wymieszaj, zagotuj i natychmiast podawaj z natką kolendry i kiełkami na wierzchu. Posyp również pokruszonymi orzechami ziemnymi.

1

Opinie o przepisie

  • Zuzanna Tatkowska

    Zuzanna Tatkowska , 31.01.2019

    danie do zrobienia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pad Thai - makaron smażony po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pad Thai - makaron smażony po tajskuPad Thai - makaron smażony po tajsku

Tajlandia to jedna z częściej wybieranych celów turystycznych podróży. Miejsce, które kojarzy się z egzotyką, gamą kolorów i pyszną kuchnią. Dania tajskie to połączenie nieoczywistych smaków, różnorodnych produktów i struktur. Mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, chili, sos sojowy… chcesz poznać smaki Tajlandii? Zainspiruj się przepisem na pad thai, czyli makaron smażony po tajsku, i przekonaj się sam, z czym to się je!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Kto powiedział, że pad thai, makaron smażony po tajsku, to danie, które możesz zamówić tylko w restauracji? Przygotuj je w swoim domu w równie dobrym stylu!

Na jaką okazję?

Jeśli spodziewasz się gości i szukasz pomysłu na ciekawą, zaskakującą kolację, sięgnij po przepis na pad thai.

Czy wiesz, że?

Pad thai to prawdopodobnie z jedna bardziej znanych tajskich potraw. Danie zazwyczaj serwowane jest na ulicznych straganach czy barach. Bez wątpienia jest to posiłek, który łączy w sobie wszystkie smaki Tajlandii. Musisz go spróbować!

Dla urozmaicenia:

Jeśli uwielbiasz typowo azjatyckie produkty, do przepisu na makaron po tajsku możesz również dodać fasolę mung.