Pakora - przepis w cieście: masala, warzywna | Przepisy.pl pixel

Pakora masala - warzywa w cieście

po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
322 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

198 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

400 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu połącz mąkę, wodę oraz przyprawy Knorr – kurkumę, curry i kmin rzymski. Dodaj sól i wymieszaj wszystko, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w garnku. Warzywa pokrój w nieduże kawałki lub podziel na różyczki. Wyciśnij sok z limonki i dodaj 1 łyżeczkę do jogurtu oraz drobno posiekanej mięty.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 2

Krok 3

Kawałki warzyw zanurz w przygotowanym cieście i smaż w rozgrzanym oleju. Zrumienione kąski wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe warzywa podawaj z sosem.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak dania, dodaj do ciasta paprykę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pakora masala - warzywa w cieściePakora masala - warzywa w cieście

Nie musisz jechać do Indii, aby spróbować orientalnych i aromatycznych dań. Zaproś je do swojego domu! Zgłodniałeś na samą myśl? Pakora masala – warzywa w cieście to pozycja kulinarna, która nie może Ci umknąć.

Dla kogo? Dla wszystkich, którzy chcą poczuć klimat rodem z Bollywood. Kochasz przyprawy i kolorowe dania? Pakora masala jest właśnie dla Ciebie!

Na jaka okazję? Organizujesz imprezę? Pożegnaj się z kupnymi przekąskami! Zaskocz swoich gości i przygotuj dla nich indyjskie rarytasy. Zdziwienie na twarzy najbliższych gwarantowane.

Dla urozmaicenia: Aby podkręcić smak potrawy, do ciasta użyj papryki chili. Bez rumieńców na twarzy się nie obejdzie!

Czy wiesz, że? Pakora to popularna przekąska w Indiach, zwłaszcza w południowej części kraju. Technika powstawania tego przysmaku polega na zanurzeniu kawałków warzyw w cieście z mąki z ciecierzycy – besanu i smażenia ich na głębokim oleju.

Hinduska kuchnia na stałe zagości w Twoim domu!