Pakora - przepis w cieście: masala, warzywna | Przepisy.pl pixel

Pakora masala - warzywa w cieście

po indyjsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

381 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 szklanka

400 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W naczyniu połącz mąkę, wodę oraz przyprawy Knorr – kurkumę, curry i kmin rzymski. Dodaj sól i wymieszaj wszystko, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w garnku. Warzywa pokrój w nieduże kawałki lub podziel na różyczki. Wyciśnij sok z limonki i dodaj 1 łyżeczkę do jogurtu oraz drobno posiekanej mięty.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 2

Krok 3

Kawałki warzyw zanurz w przygotowanym cieście i smaż w rozgrzanym oleju. Zrumienione kąski wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe warzywa podawaj z sosem.

Pakora masala - warzywa w cieście - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć smak dania, dodaj do ciasta paprykę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pakora masala - warzywa w cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pakora masala - warzywa w cieściePakora masala - warzywa w cieście

Nie musisz jechać do Indii, aby spróbować orientalnych i aromatycznych dań. Zaproś je do swojego domu! Zgłodniałeś na samą myśl? Pakora masala – warzywa w cieście to pozycja kulinarna, która nie może Ci umknąć.

Dla kogo? Dla wszystkich, którzy chcą poczuć klimat rodem z Bollywood. Kochasz przyprawy i kolorowe dania? Pakora masala jest właśnie dla Ciebie!

Na jaka okazję? Organizujesz imprezę? Pożegnaj się z kupnymi przekąskami! Zaskocz swoich gości i przygotuj dla nich indyjskie rarytasy. Zdziwienie na twarzy najbliższych gwarantowane.

Dla urozmaicenia: Aby podkręcić smak potrawy, do ciasta użyj papryki chili. Bez rumieńców na twarzy się nie obejdzie!

Czy wiesz, że? Pakora to popularna przekąska w Indiach, zwłaszcza w południowej części kraju. Technika powstawania tego przysmaku polega na zanurzeniu kawałków warzyw w cieście z mąki z ciecierzycy – besanu i smażenia ich na głębokim oleju.

Hinduska kuchnia na stałe zagości w Twoim domu!