Pakora masala - warzywa w cieście
po indyjsku
łatwe
333 osoby zapisały
Składniki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 szklanka
400 mililitrów
1 szczypta
200 gramów
1 sztuka
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu połącz mąkę, wodę oraz przyprawy Knorr – kurkumę, curry i kmin rzymski. Dodaj sól i wymieszaj wszystko, aby powstało jednolite ciasto o konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe.
Krok 2
Rozgrzej olej w garnku. Warzywa pokrój w nieduże kawałki lub podziel na różyczki. Wyciśnij sok z limonki i dodaj 1 łyżeczkę do jogurtu oraz drobno posiekanej mięty.
Krok 3
Kawałki warzyw zanurz w przygotowanym cieście i smaż w rozgrzanym oleju. Zrumienione kąski wyłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe warzywa podawaj z sosem.
Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak dania, dodaj do ciasta paprykę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pakora masala - warzywa w cieście
Nie musisz jechać do Indii, aby spróbować orientalnych i aromatycznych dań. Zaproś je do swojego domu! Zgłodniałeś na samą myśl? Pakora masala – warzywa w cieście to pozycja kulinarna, która nie może Ci umknąć.
Dla kogo? Dla wszystkich, którzy chcą poczuć klimat rodem z Bollywood. Kochasz przyprawy i kolorowe dania? Pakora masala jest właśnie dla Ciebie!
Na jaka okazję? Organizujesz imprezę? Pożegnaj się z kupnymi przekąskami! Zaskocz swoich gości i przygotuj dla nich indyjskie rarytasy. Zdziwienie na twarzy najbliższych gwarantowane.
Dla urozmaicenia: Aby podkręcić smak potrawy, do ciasta użyj papryki chili. Bez rumieńców na twarzy się nie obejdzie!
Czy wiesz, że? Pakora to popularna przekąska w Indiach, zwłaszcza w południowej części kraju. Technika powstawania tego przysmaku polega na zanurzeniu kawałków warzyw w cieście z mąki z ciecierzycy – besanu i smażenia ich na głębokim oleju.
Hinduska kuchnia na stałe zagości w Twoim domu!