Zapiekanka warzywna

z makaronem pełnoziarnistym

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

15

213 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

160 gramów

160 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

4 sztuki

120 gramów

1 sztuka

180 gramów

1 opakowanie

1 szklanka

8 plastrów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: brokuła, kalafiora i fasolkę szparagową zblanszuj, marchewkę i pieczarki pokrój w plasterki, pora i paprykę w kostkę, a cieciorkę odsącz z zalewy.

Zapiekanka warzywna - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente.

Zapiekanka warzywna - Krok 2

Krok 3

Knorr Naturalnie Smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami wymieszaj z jogurtem.

Zapiekanka warzywna - Krok 3

Krok 4

W naczyniu żaroodpornym ułóż makaron wraz ze wszystkimi warzywami, polej przygotowanym Knorr Naturalnie Smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami, połóż plasterki mozzarelli. Przykryj folią aluminiową.

Zapiekanka warzywna - Krok 4

Krok 5

Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 190 °C na około 45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Podawaj udekorowane kiełkami lucerny.

Zapiekanka warzywna - Krok 5
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Aby wzmocnić smak zapiekanki, dodaj pokrojone kapary.

Posiłek jest bogatym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, cynku, miedzi, tiaminy, ryboflawiny, witaminy C, witaminy A, witaminy B6 (pirydoksyny), niacyny, folianów.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka warzywna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka warzywnaZapiekanka warzywna

Kolacje powinniśmy celebrować – po całym dniu wyzwań potrzebna jest nam chwila oddechu. Zapiekanka makaronowa z cieciorką i warzywami: brokułami, kalafiorem, fasolką, marchewką, porem, papryką i pieczarkami będzie wspaniałym towarzystwem i zapewni prawdziwą kulinarną ucztę przy rodzinnym stole.

Dla kogo? Przede wszystkim dla tych, którzy uwielbiają długie, rodzinne wieczory. Zapiekanka makaronowa zapewni okazję do wielu burzliwych rozmów. Ale nie zawiedzie także pasjonatów samotnych wieczornych rozmyślań przy kubku herbaty.

Na zdrowie! Witaminowy majstersztyk! Dzięki obecności wielu warzyw (1 porcja dania to aż 300 g) potrawa dostarcza praktycznie wszystkich witamin. Jedna porcja zawiera 118,9 mg, czyli 148,6% RWS witaminy C oraz 733,7 µg, czyli 91,7 % RWS witaminy A. Pierwsza z nich, czyli kwas askorbinowy, będzie zabiegać o nasz układ odporność. Druga natomiast zadba o wzrok, pomaga zachować zdrową skórę wygląd skóry i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Czy wiesz, że? Cieciorka czy ciecierzyca? A może groch włoski? Nie ma znaczenia! Mowa cały czas o tej samej roślinie strączkowej, której właściwości na pewno Cię zachwycą. Zawiera spore dawki magnezu, miedzi, cynku i tiaminy. Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. W postaci konserwowej? Dlaczego nie! Nie traci smaku oraz wartości odżywczej. Czas włączyć ją do domowego menu.