Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, chili posiekaj, przełóż razem do miski z mięsem i bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Uformuj małe pulpeciki i smaż na patelni, na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Krok 3
Całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr, wymieszaj i duś 15 min. na wolnym ogniu.
Dobra rada:
Pulpety możesz podać z ugotowanym makaronem i posypać świeżym szczypiorem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne pulpety
Kształtne pulpety możecie jeść na okrągło? Trudno się temu dziwić! Należy jednak zadbać o to, by ich repertuar był jak najbardziej urozmaicony. Czasem do smacznej modyfikacji przepisu potrzebnych jest tylko kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś w menu pojawią się pulpety w orientalnym stylu.
Dla kogo?
Przepis na orientalne pulpety polecamy miłośnikom ostrzejszych smaków. Na liście niezbędnych produktów nie może zabraknąć ognistej chili! Jeśli jednak nie przepadacie za pikantnymi potrawami, możecie zredukować jej ilość.
Na jaką okazję?
Nie trzeba rezerwować stolika w restauracji, by skosztować orientalnych pulpetów. Zdążycie zrobić je nawet po powrocie z pracy.
Czy wiesz, że?
Pulpety dużo łatwiej jest formować mokrymi dłońmi.
Dla urozmaicenia:
Potrawa będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeśli tuż przed podaniem orientalne pulpety posypiecie cebulą dymką pokrojoną na ukośne kawałki.