
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz z łupinek i pokrój w niewielką kostkę. Papryczkę chili umyj, wytrzyj ręcznikiem kuchennym, rozetnij na pół, dokładnie oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj. Posiekane warzywa przełóż do miski. Dodaj mięso mielone oraz bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2
Na patelnie wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. W międzyczasie z mięsa formuj małe, okrągłe pulpeciki i smaż po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

Krok 3
Gdy mięso będzie już rumiane, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Danie duś przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu.


Dobra rada:
Pulpety orientalne możesz podać z ryżem lub makaronem ugotowanym al dente. Zanim trafią na stół, całą potrawę warto udekorować siekanym szczypiorem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne pulpety
Pyszne, mięciutkie i pełne smaku pulpety przygotowane na różne sposoby możesz jeść na okrągło? Trudno się temu dziwić! Należy jednak zadbać o to, by ich repertuar był jak najbardziej urozmaicony. Czasami wystarczy dodać tylko kilka prostych dodatków, a smak tej popularnej w polskich domach potrawy zmieni się diametralnie. Dziś w menu pojawią się pulpety w stylu orientalnym – zaskakujące różnorodnością przypraw oraz niezwykłych aromatów.
Dla kogo?
Przepis na orientalne pulpety polecamy przede wszystkim miłośnikom charakterystycznych dla tego regionu przypraw oraz ostrzejszych smaków. Na liście niezbędnych produktów nie może zabraknąć ognistej papryczki chili! Jeśli jednak nie przepadacie za pikantnymi potrawami, możecie zredukować jej ilość.
Na jaką okazję?
Nie trzeba rezerwować stolika w restauracji, by skosztować orientalnych pulpetów. Zdążycie je zrobić w kilkanaście minut nawet po powrocie z pracy. To pyszne danie jest nie tylko świetnym pomysłem na szybki obiad, ale również doskonałą przekąską lunchową w pracy.
Czy wiesz, że?
Pulpety dużo łatwiej jest formować mokrymi dłońmi, ponieważ wtedy nie przyklejają się do skóry. Gotowe kulki najlepiej od razu wkładać na rozgrzany tłuszcz, dzięki czemu zachowają swój charakterystyczny kształt.
Dla urozmaicenia:
Potrawa będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeśli tuż przed podaniem orientalne pulpety ułożycie na makaronie lub ryżu, polejecie powstałym sosem i posypiecie małą słodką papryką oraz cebulą dymką pokrojoną na ukośne kawałki. Smacznego!