
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
3 łyżki
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz z łupinek i pokrój w niewielką kostkę. Papryczkę chili umyj, wytrzyj ręcznikiem kuchennym, rozetnij na pół, dokładnie oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj. Posiekane warzywa przełóż do miski. Dodaj mięso mielone oraz bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Krok 2
Na patelnie wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. W międzyczasie z mięsa formuj małe, okrągłe pulpeciki i smaż po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

Krok 3
Gdy mięso będzie już rumiane, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Danie duś przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu.


Dobra rada:
Pulpety orientalne możesz podać z ryżem lub makaronem ugotowanym al dente. Zanim trafią na stół, całą potrawę warto udekorować siekanym szczypiorem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne pulpety
Pyszne, mięciutkie i pełne smaku pulpety przygotowane na różne sposoby możesz jeść na okrągło? Trudno się temu dziwić! Należy jednak zadbać o to, by ich repertuar był jak najbardziej urozmaicony. Czasami wystarczy dodać tylko kilka prostych dodatków, a smak tej popularnej w polskich domach potrawy zmieni się diametralnie. Dziś w menu pojawią się pulpety w stylu orientalnym – zaskakujące różnorodnością przypraw oraz niezwykłych aromatów.
Dla kogo?
Przepis na orientalne pulpety polecamy przede wszystkim miłośnikom charakterystycznych dla tego regionu przypraw oraz ostrzejszych smaków. Na liście niezbędnych produktów nie może zabraknąć ognistej papryczki chili! Jeśli jednak nie przepadacie za pikantnymi potrawami, możecie zredukować jej ilość.
Na jaką okazję?
Nie trzeba rezerwować stolika w restauracji, by skosztować orientalnych pulpetów. Zdążycie je zrobić w kilkanaście minut nawet po powrocie z pracy. To pyszne danie jest nie tylko świetnym pomysłem na szybki obiad, ale również doskonałą przekąską lunchową w pracy.
Czy wiesz, że?
Pulpety dużo łatwiej jest formować mokrymi dłońmi, ponieważ wtedy nie przyklejają się do skóry. Gotowe kulki najlepiej od razu wkładać na rozgrzany tłuszcz, dzięki czemu zachowają swój charakterystyczny kształt.
Dla urozmaicenia:
Potrawa będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeśli tuż przed podaniem orientalne pulpety ułożycie na makaronie lub ryżu, polejecie powstałym sosem i posypiecie małą słodką papryką oraz cebulą dymką pokrojoną na ukośne kawałki. Smacznego!