Pulpety orientalne z patelni – przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Orientalne pulpety

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz z łupinek i pokrój w niewielką kostkę. Papryczkę chili umyj, wytrzyj ręcznikiem kuchennym, rozetnij na pół, dokładnie oczyść z nasion i bardzo drobno posiekaj. Posiekane warzywa przełóż do miski. Dodaj mięso mielone oraz bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem i mieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Orientalne pulpety - Krok 1

Krok 2

Na patelnie wlej trochę oleju i zacznij podgrzewać. W międzyczasie z mięsa formuj małe, okrągłe pulpeciki i smaż po kilka minut z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju.

Orientalne pulpety - Krok 2

Krok 3

Gdy mięso będzie już rumiane, całość zalej wodą, dodaj Fix Knorr i dokładnie wymieszaj. Danie duś przez około 15 minut na wolnym ogniu, mieszając delikatnie od czasu do czasu.

Orientalne pulpety - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Pulpety orientalne możesz podać z ryżem lub makaronem ugotowanym al dente. Zanim trafią na stół, całą potrawę warto udekorować siekanym szczypiorem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne pulpety - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne pulpetyOrientalne pulpety

Pyszne, mięciutkie i pełne smaku pulpety przygotowane na różne sposoby możesz jeść na okrągło? Trudno się temu dziwić! Należy jednak zadbać o to, by ich repertuar był jak najbardziej urozmaicony. Czasami wystarczy dodać tylko kilka prostych dodatków, a smak tej popularnej w polskich domach potrawy zmieni się diametralnie. Dziś w menu pojawią się pulpety w stylu orientalnym – zaskakujące różnorodnością przypraw oraz niezwykłych aromatów.

Dla kogo?

Przepis na orientalne pulpety polecamy przede wszystkim miłośnikom charakterystycznych dla tego regionu przypraw oraz ostrzejszych smaków. Na liście niezbędnych produktów nie może zabraknąć ognistej papryczki chili! Jeśli jednak nie przepadacie za pikantnymi potrawami, możecie zredukować jej ilość.

Na jaką okazję?

Nie trzeba rezerwować stolika w restauracji, by skosztować orientalnych pulpetów. Zdążycie je zrobić w kilkanaście minut nawet po powrocie z pracy. To pyszne danie jest nie tylko świetnym pomysłem na szybki obiad, ale również doskonałą przekąską lunchową w pracy.

Czy wiesz, że?

Pulpety dużo łatwiej jest formować mokrymi dłońmi, ponieważ wtedy nie przyklejają się do skóry. Gotowe kulki najlepiej od razu wkładać na rozgrzany tłuszcz, dzięki czemu zachowają swój charakterystyczny kształt.

Dla urozmaicenia:

Potrawa będzie wyglądać jeszcze lepiej, jeśli tuż przed podaniem orientalne pulpety ułożycie na makaronie lub ryżu, polejecie powstałym sosem i posypiecie małą słodką papryką oraz cebulą dymką pokrojoną na ukośne kawałki. Smacznego!