
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
400 gramów
200 gramów
200 mililitrów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, pokrój w grubą kostkę i podsmaż na patelni z 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Dodaj mieszankę warzyw oraz grzyby i smaż 5 min.

Krok 3
Zalej całość wodą i wsyp Fix Knorr. Wymieszaj i gotuj jeszcze 10 min.


Dobra rada:
Możesz podawać z ryżem i świeżymi ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po chińsku z warzywami
Na polskich ulicach rzadko dziwi widok lokali serwujących chińskie przysmaki. Różnorodne dania pochodzące z tej części świata dla coraz większej liczby smakoszów nie stanowią już ekscentrycznej nowinki. Nie musicie polegać wyłącznie na restauracyjnej karcie dań. Soczyste mięso i chrupiące warzywa podane w towarzystwie wyrazistego sosu w postaci kurczaka po chińsku z łatwością przygotujecie samodzielnie.
Dla kogo?
Codzienne obowiązki macie szczegółowo rozplanowane i z tego powodu często patrzycie na zegarek. Wydaje się, że w tak dużym pośpiechu nie uda się wygospodarować czasu na przyrządzenie domowego posiłku? Z kurczakiem po chińsku z warzywami wszystko jest możliwe!
Na jaką okazję?
Pomysł na obiad, a może kolację na ciepło? Sami zdecydujcie, kiedy macie ochotę na talerz pełen azjatyckich inspiracji.
Czy wiesz, że?
Pojawiające się w przepisie na kurczaka grzyby shimeji pochodzą z terytorium Azji Wschodniej. W środowisku naturalnym rosną na… drzewach, najczęściej bukowych. W Europie najłatwiej jest znaleźć je w formie suszonej.
Dla urozmaicenia:
Dla zaostrzenia smaku kurczaka po chińsku warto dodać drobno posiekaną papryczkę chili.


































