Chińskie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

378 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

252 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1

1 sztuka

20 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

10 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso mielone pomieszaj z posiekanymi krewetkami, dodaj drobno pokrojone pędy bambusa, chilli i imbir, olej sezamowy, sos sojowy, posiekaną natkę kolendry, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Chińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowany farsz zawijaj w plastry ciasta chińskiego, formując kształtne pierożki lub sakiewki.

Chińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Gotowe pierożki ugotuj na parze lub usmaż na głębokim oleju.

Chińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

Fix pomieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu, zagotuj, dodaj pierożki.

Chińskie pierożki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Chińskie pierożki

Pierogi, choć w naszym kraju uważane są za danie typowo polskie, w nieco innej postaci można spotkać niemal pod każdą szerokością geograficzną. Co stoi na przeszkodzie, aby przy okazji najbliższego obiadu klasyczne pierogi z mięsem zastąpić chińskimi pierożkami z wołowiną i krewetkami? Podpowiemy ci, jak je zrobić, krok po kroku. Pierożki w wersji chińskiej to urocze sakiewki wypełnione mielonym mięsem, posiekanymi krewetkami i aromatycznymi dodatkami takimi jak: pędy bambusa, czosnek, świeża kolendra i korzeń imbiru. Do ich wykonania użyj gotowego ciasta, które bez problemu kupisz w dobrych supermarketach. Pierożki chińskie z wołowiną i krewetkami najczęściej podaje się z gorącym i aromatycznym bulionem i posiekaną dymką, lub solo – maczane w sosie słodko-kwaśnym. Smakują tak wspaniale jak wyglądają.