Chińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

351 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1

1 sztuka

20 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

10 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone pomieszaj z posiekanymi krewetkami, dodaj drobno pokrojone pędy bambusa, chilli i imbir, olej sezamowy, sos sojowy, posiekaną natkę kolendry, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Chińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowany farsz zawijaj w plastry ciasta chińskiego, formując kształtne pierożki lub sakiewki.

Chińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Gotowe pierożki ugotuj na parze lub usmaż na głębokim oleju.

Chińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

Fix pomieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu, zagotuj, dodaj pierożki.

Chińskie pierożki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Chińskie pierożki

Pierogi, choć w naszym kraju uważane są za danie typowo polskie, w nieco innej postaci można spotkać niemal pod każdą szerokością geograficzną. Co stoi na przeszkodzie, aby przy okazji najbliższego obiadu klasyczne pierogi z mięsem zastąpić chińskimi pierożkami z wołowiną i krewetkami? Podpowiemy ci, jak je zrobić, krok po kroku. Pierożki w wersji chińskiej to urocze sakiewki wypełnione mielonym mięsem, posiekanymi krewetkami i aromatycznymi dodatkami takimi jak: pędy bambusa, czosnek, świeża kolendra i korzeń imbiru. Do ich wykonania użyj gotowego ciasta, które bez problemu kupisz w dobrych supermarketach. Pierożki chińskie z wołowiną i krewetkami najczęściej podaje się z gorącym i aromatycznym bulionem i posiekaną dymką, lub solo – maczane w sosie słodko-kwaśnym. Smakują tak wspaniale jak wyglądają.