Chińskie pierożki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chińskie pierożki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

396 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

1

1 sztuka

20 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

10 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso mielone pomieszaj z posiekanymi krewetkami, dodaj drobno pokrojone pędy bambusa, chilli i imbir, olej sezamowy, sos sojowy, posiekaną natkę kolendry, wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Chińskie pierożki  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowany farsz zawijaj w plastry ciasta chińskiego, formując kształtne pierożki lub sakiewki.

Chińskie pierożki  - Krok 2

Krok 3

Gotowe pierożki ugotuj na parze lub usmaż na głębokim oleju.

Chińskie pierożki  - Krok 3

Krok 4

Fix pomieszaj z wodą w proporcjach podanych na opakowaniu, zagotuj, dodaj pierożki.

Chińskie pierożki  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chińskie pierożki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sarmale
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińskie pierożki Chińskie pierożki

Pierogi, choć w naszym kraju uważane są za danie typowo polskie, w nieco innej postaci można spotkać niemal pod każdą szerokością geograficzną. Co stoi na przeszkodzie, aby przy okazji najbliższego obiadu klasyczne pierogi z mięsem zastąpić chińskimi pierożkami z wołowiną i krewetkami? Podpowiemy ci, jak je zrobić, krok po kroku. Pierożki w wersji chińskiej to urocze sakiewki wypełnione mielonym mięsem, posiekanymi krewetkami i aromatycznymi dodatkami takimi jak: pędy bambusa, czosnek, świeża kolendra i korzeń imbiru. Do ich wykonania użyj gotowego ciasta, które bez problemu kupisz w dobrych supermarketach. Pierożki chińskie z wołowiną i krewetkami najczęściej podaje się z gorącym i aromatycznym bulionem i posiekaną dymką, lub solo – maczane w sosie słodko-kwaśnym. Smakują tak wspaniale jak wyglądają.