Składniki
400 gramów
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
250 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki.
Krok 2
Z powstałej masy uformuj małe pulpety i obsmaż je w garnku na dwóch łyżkach masła. Odstaw na bok.
Krok 3
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki przekrój na ćwiartki. Warzywa smaż na patelni na pozostałym maśle ok. 5 min.
Krok 4
Całość przełóż do garnka z pulpetami, wlej wodę, wsyp Fix Knorr i delikatnie wymieszaj.
Krok 5
Gotuj 15 minut, na koniec dodaj ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki, wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Pulpety wieprzowe z pieczarkami
Porcję mięsa mielonego zawsze dobrze mieć w zapasie w zamrażarce. Jest produktem niezwykle uniwersalnym, z którego w parę chwil można przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe z pieczarkami to jeden z tych przepisów, które nigdy nie wychodzą z mody.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią gotować różnorodnie, ale nie przepadają za zbyt wymyślnymi i trudno dostępnymi składnikami. Pulpety wieprzowe to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad czy może bardziej uroczysty niedzielny posiłek? Mięsne pulpety z pieczarkami smakują wyśmienicie niezależnie od dnia tygodnia.
Czy wiesz, że?
Mięso można kupić już zmielone lub zrobić to samodzielnie w domu przy użyciu specjalnej maszynki. Jaki rodzaj będzie najlepszy? Będąc w sklepie, rozglądajcie się np. za łopatką wieprzową.
Dla urozmaicenia:
Pulpety wieprzowe z pieczarkami bardzo dobrze smakują w towarzystwie tartych buraczków albo mizerii.