Pulpety wieprzowe z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety wieprzowe z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
332 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

250 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki.

Pulpety wieprzowe z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Z powstałej masy uformuj małe pulpety i obsmaż je w garnku na dwóch łyżkach masła. Odstaw na bok.

Pulpety wieprzowe z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki przekrój na ćwiartki. Warzywa smaż na patelni na pozostałym maśle ok. 5 min.

Pulpety wieprzowe z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Całość przełóż do garnka z pulpetami, wlej wodę, wsyp Fix Knorr i delikatnie wymieszaj.

Pulpety wieprzowe z pieczarkami - Krok 4

Krok 5

Gotuj 15 minut, na koniec dodaj ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki, wymieszaj i podawaj.

Pulpety wieprzowe z pieczarkami - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety wieprzowe z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpety wieprzowe z pieczarkamiPulpety wieprzowe z pieczarkami

Porcję mięsa mielonego zawsze dobrze mieć w zapasie w zamrażarce. Jest produktem niezwykle uniwersalnym, z którego w parę chwil można przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe z pieczarkami to jeden z tych przepisów, które nigdy nie wychodzą z mody.

Dla kogo?

Dla osób, które lubią gotować różnorodnie, ale nie przepadają za zbyt wymyślnymi i trudno dostępnymi składnikami. Pulpety wieprzowe to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Na jaką okazję?

Codzienny obiad czy może bardziej uroczysty niedzielny posiłek? Mięsne pulpety z pieczarkami smakują wyśmienicie niezależnie od dnia tygodnia.

Czy wiesz, że?

Mięso można kupić już zmielone lub zrobić to samodzielnie w domu przy użyciu specjalnej maszynki. Jaki rodzaj będzie najlepszy? Będąc w sklepie, rozglądajcie się np. za łopatką wieprzową.

Dla urozmaicenia:

Pulpety wieprzowe z pieczarkami bardzo dobrze smakują w towarzystwie tartych buraczków albo mizerii.