
Składniki
400 gramów
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
250 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko, bułkę tartą i natkę pietruszki.

Krok 2
Z powstałej masy uformuj małe pulpety i obsmaż je w garnku na dwóch łyżkach masła. Odstaw na bok.

Krok 3
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki przekrój na ćwiartki. Warzywa smaż na patelni na pozostałym maśle ok. 5 min.

Krok 4
Całość przełóż do garnka z pulpetami, wlej wodę, wsyp Fix Knorr i delikatnie wymieszaj.

Krok 5
Gotuj 15 minut, na koniec dodaj ogórka kiszonego pokrojonego w plasterki, wymieszaj i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety wieprzowe z pieczarkami
Porcję mięsa mielonego zawsze dobrze mieć w zapasie w zamrażarce. Jest produktem niezwykle uniwersalnym, z którego w parę chwil można przygotować smaczny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe z pieczarkami to jeden z tych przepisów, które nigdy nie wychodzą z mody.
Dla kogo?
Dla osób, które lubią gotować różnorodnie, ale nie przepadają za zbyt wymyślnymi i trudno dostępnymi składnikami. Pulpety wieprzowe to potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Na jaką okazję?
Codzienny obiad czy może bardziej uroczysty niedzielny posiłek? Mięsne pulpety z pieczarkami smakują wyśmienicie niezależnie od dnia tygodnia.
Czy wiesz, że?
Mięso można kupić już zmielone lub zrobić to samodzielnie w domu przy użyciu specjalnej maszynki. Jaki rodzaj będzie najlepszy? Będąc w sklepie, rozglądajcie się np. za łopatką wieprzową.
Dla urozmaicenia:
Pulpety wieprzowe z pieczarkami bardzo dobrze smakują w towarzystwie tartych buraczków albo mizerii.