Barszcz z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

2 sztuki

40 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

0.25 szklanki

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i ugotuj buraki, a jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie obierz buraki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, razem z jabłkami.

Barszcz z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj 2 bulionetki Knorr.

Barszcz z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Sparz i odsącz rodzynki.

Barszcz z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Do rosołu dodaj buraki, jabłka, rodzynki oraz sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.

Barszcz z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Utrzyj żółtka, wlej do nich powoli 2 łyżki wazowe barszczu, energicznie mieszając trzepaczką.

Barszcz z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Żółtko z barszczem wlej do garnka.

Barszcz z jabłkami - Krok 6

Krok 7

Dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.

Barszcz z jabłkami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz z jabłkami podawaj z ziemniakami z wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa pieczarkowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z jabłkamiBarszcz z jabłkami

Lekko słodki, delikatnie kwaśny, o intensywnym kolorze – taki właśnie powinien być doskonały barszcz czerwony, jedna z najstarszych polskich zup. Spróbuj nowego sposobu na przyrządzenie tego dania – z dodatkiem jabłek. Podczas gotowania sięgnij po owoce dość wytrawne, które przełamią słodycz buraków. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, podobnie jak ugotowane wcześniej buraki. Warzywa i owoce dodaj do bulionu drobiowego i ugotuj. Dodaj też sok z cytryny, by doprawić barszcz oraz zapobiec jego ściemnieniu. Do zupy wrzuć garść sparzonych rodzynków. Nie pomijaj ich, będą naprawdę dobrze pasowały do wszystkich pozostałych składników. Żeby barszcz nabrał nieco gęstszej konsystencji, dodaj do niego roztrzepane żółtko. Nie tylko zagęści zupę, ale także urozmaici jej smak. Barszcz czerwony z jabłkami to bardzo dobra propozycja na pierwsze danie czy przystawkę – sprawdzi się na wiele okazji. Podawaj go z większymi cząstkami jabłek albo z jajkiem. Masz ochotę na aromatyczny barszcz? Ugotuj go według naszego przepisu.