Barszcz z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

89 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

40 dekagramów

5 dekagramów

2 sztuki

0.25 szklanki

0 szklanek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj i ugotuj buraki, a jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie obierz buraki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, razem z jabłkami.

Barszcz z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj 2 bulionetki Knorr.

Barszcz z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Sparz i odsącz rodzynki.

Barszcz z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Do rosołu dodaj buraki, jabłka, rodzynki oraz sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.

Barszcz z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Utrzyj żółtka, wlej do nich powoli 2 łyżki wazowe barszczu, energicznie mieszając trzepaczką.

Barszcz z jabłkami - Krok 5

Krok 6

Żółtko z barszczem wlej do garnka.

Barszcz z jabłkami - Krok 6

Krok 7

Dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.

Barszcz z jabłkami - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Barszcz z jabłkami podawaj z ziemniakami z wody.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z jabłkamiBarszcz z jabłkami

Lekko słodki, delikatnie kwaśny, o intensywnym kolorze – taki właśnie powinien być doskonały barszcz czerwony, jedna z najstarszych polskich zup. Spróbuj nowego sposobu na przyrządzenie tego dania – z dodatkiem jabłek. Podczas gotowania sięgnij po owoce dość wytrawne, które przełamią słodycz buraków. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, podobnie jak ugotowane wcześniej buraki. Warzywa i owoce dodaj do bulionu drobiowego i ugotuj. Dodaj też sok z cytryny, by doprawić barszcz oraz zapobiec jego ściemnieniu. Do zupy wrzuć garść sparzonych rodzynków. Nie pomijaj ich, będą naprawdę dobrze pasowały do wszystkich pozostałych składników. Żeby barszcz nabrał nieco gęstszej konsystencji, dodaj do niego roztrzepane żółtko. Nie tylko zagęści zupę, ale także urozmaici jej smak. Barszcz czerwony z jabłkami to bardzo dobra propozycja na pierwsze danie czy przystawkę – sprawdzi się na wiele okazji. Podawaj go z większymi cząstkami jabłek albo z jajkiem. Masz ochotę na aromatyczny barszcz? Ugotuj go według naszego przepisu.