
Składniki
2 sztuki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1.5 litra
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj i zetrzyj na tarce razem ze skórką. Do garnka dodaj 2 łyżki oleju, podgrzej na średnim ogniu i dodaj ziemniaki, cukinię i czosnek, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 2
Umyj dokładnie sałatę (zwróć uwagę, czy nie ma ziemi na liściach), pokrój na niewielkie kawałki i dorzuć do podsmażonych warzyw. Całość zalej ciepłym bulionem, dodaj przyprawy (na razie bez soli i pieprzu), zamieszaj i przykryj i gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Zdejmij pokrywkę, spróbuj czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie – gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie pokrój na kawałki drugą główkę sałaty, dodaj do zupy, zamieszaj, przykryj pokrywką i od zagotowania gotuj przez 2-3 minuty, nie dłużej.
Krok 4
Spróbuj zupy, dosól i dopraw według uznania. Odstaw do wystudzenia. Letnią lub ciepłą (byle nie gorącą, bo stępią się ostrza blendera), zblenduj na gładką papkę. Podawaj z ugotowanym jajkiem i zgrillowanym/podsmażonym na patelni serem Halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej