Sałacianka zupa krem z sałaty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałacianka zupa krem z sałaty

Autor: Aleksandra nerdycook.in

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

500 gramów

500 gramów

2 sztuki

1.5 litra

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj i zetrzyj na tarce razem ze skórką. Do garnka dodaj 2 łyżki oleju, podgrzej na średnim ogniu i dodaj ziemniaki, cukinię i czosnek, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 2

Umyj dokładnie sałatę (zwróć uwagę, czy nie ma ziemi na liściach), pokrój na niewielkie kawałki i dorzuć do podsmażonych warzyw. Całość zalej ciepłym bulionem, dodaj przyprawy (na razie bez soli i pieprzu), zamieszaj i przykryj i gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Zdejmij pokrywkę, spróbuj czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie – gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie pokrój na kawałki drugą główkę sałaty, dodaj do zupy, zamieszaj, przykryj pokrywką i od zagotowania gotuj przez 2-3 minuty, nie dłużej.

Krok 4

Spróbuj zupy, dosól i dopraw według uznania. Odstaw do wystudzenia. Letnią lub ciepłą (byle nie gorącą, bo stępią się ostrza blendera), zblenduj na gładką papkę. Podawaj z ugotowanym jajkiem i zgrillowanym/podsmażonym na patelni serem Halloumi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałacianka  zupa krem z sałaty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej