
Składniki
2 sztuki
500 gramów
500 gramów
2 sztuki
1.5 litra
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię dokładnie umyj, nie obieraj i zetrzyj na tarce razem ze skórką. Do garnka dodaj 2 łyżki oleju, podgrzej na średnim ogniu i dodaj ziemniaki, cukinię i czosnek, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 2
Umyj dokładnie sałatę (zwróć uwagę, czy nie ma ziemi na liściach), pokrój na niewielkie kawałki i dorzuć do podsmażonych warzyw. Całość zalej ciepłym bulionem, dodaj przyprawy (na razie bez soli i pieprzu), zamieszaj i przykryj i gotuj przez 15 minut.
Krok 3
Zdejmij pokrywkę, spróbuj czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie – gotuj przez kolejne 5 minut. Następnie pokrój na kawałki drugą główkę sałaty, dodaj do zupy, zamieszaj, przykryj pokrywką i od zagotowania gotuj przez 2-3 minuty, nie dłużej.
Krok 4
Spróbuj zupy, dosól i dopraw według uznania. Odstaw do wystudzenia. Letnią lub ciepłą (byle nie gorącą, bo stępią się ostrza blendera), zblenduj na gładką papkę. Podawaj z ugotowanym jajkiem i zgrillowanym/podsmażonym na patelni serem Halloumi.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































