Pulpety oryginalnie pochodzą z Włoch, jednak cieszą się wielką popularnością w całej Europie. Czy zastanawialiście się kiedyś, jak wykonać je we własnej kuchni? Przychodzimy z pomocą i zdradzamy naszą recepturę na pyszne i soczyste pulpety, które idealnie sprawdzą się na rodzinny obiad. Jakie mięso wybrać? Czy można podawać je z warzywnymi dodatkami? Jaki jest czas przygotowania? Sprawdźcie sami!
Jakie mięso wybrać do pulpetów?
Bazą soczystych pulpetów jest dobrej jakości mięso. Zadbajcie o to, żeby było świeże. Sami możecie dobrać swój ulubiony rodzaj tego produktu. Polecamy Wam wybierać wieprzowinę, wołowinę, drób, a nawet ryby. Pulpety najlepiej smakują z pysznym, warzywnym sosem, który odpowiada za soczystość i aromat całej potrawy. Czy wiedzieliście, że mięsne kuleczki mogą być również dodawane do zup? Pulpety mają bardzo szerokie zastosowanie!
Składniki do przyrządzenia pulpetów
Na początek zadbajcie o odpowiednie składniki, my polecamy użyć:
- 500 gramów chudego mięsa mielonego – warto sięgną
- po indyka lub kurczaka
- 175 mililitrów wody
- 30 gramów mąki pszennej
- 50 mililitrów oleju rzepakowego
- 400 gramów pomidorów pelati z puszki, które będą bazą aromatycznego sosu
- jedno opakowanie Fix Knorr Soczyste Pulpety, który znacznie ułatwi i usprawni przygotowanie pysznych pulpetów
- świeże warzywa: papryka (160g), cebula (130g), cukinia (160g), 2 ząbki czosnku
- przyprawy: łyżeczka oregano, szczypta pieprzu i soli
Jak zrobić soczyste pulpety?
Teraz czas na najważniejsze, czyli proces przygotowania! Te kilka prostych kroków pozwoli Wam cieszyć się pysznym smakiem soczystych pulpetów!
- Na początek zagotujcie 175 mililitrów wody, następnie wsypcie do niej produkt Knorr.
- Mieszankę odstawcie na bok na około 5 minut, płyn powinien się wchłonąć.
- Następnie dodajcie przygotowaną kompozycję do mięsa mielonego i formułujcie małe kuleczki, które nie powinny być większe niż 3 centymetry.
- Gotowe pulpeciki możecie obtoczyć w mące, jednak nie jest to koniecznie. Następnie przełóżcie je na rozgrzaną patelnię i smażcie do czasu zarumienienia się mięsa ze wszystkich stron.
- Pokrójcie cebulę, paprykę i cukinię w grubą kostkę i drobno posiekajcie ząbki czosnku.
- Na patelni podsmażcie warzywa z czosnkiem, a następnie zalejcie je aromatycznymi pomidorami pelati.
- Nie zapomnijcie o oregano! Bez niego ta potrawa nie będzie smakować tak dobrze!
- Teraz czas na mięsne kulki - dodajcie je do sosu i gotujcie pod przykryciem od 3 do 5 minut.
- Pora na doprawianie dania - dodajcie soli i pieprzu według własnego uznania.
Do gotowych pulpetów możecie przygotować ryż, który świetnie skomponuje się z sosem. To proste danie nie zajmie Wam wiele czasu, a efekty będą bardzo smaczne!
Pulpety w różnych wariantach
Soczyste pulpety możecie podawać w towarzystwie różnych dodatków. My w szczególności polecamy Wam spróbowanie brazylijskiego ryżu, który świetnie sprawdzi się do tej potrawy.
Czy są z nami fani mącznych wyrobów? Przygotowaliśmy dla Was ciekawą odmianę klusek! Podajcie soczyste pulpety z kopytkami kartoflanymi. To połączenie nikogo nie zawiedzie! Wolicie tradycyjne smaki? Koniecznie spróbujcie pyz ziemniaczanych z kuleczkami mięsnymi. Przygotowanie tego dania nie zajmie Wam więcej niż godzinę!
Soczyste pulpeciki są świetnym dodatkiem do spaghetti z pomidorami. To tradycyjne danie możecie spotkać na stole we włoskich domach rodzin, które uwielbiają połączenie mięsnych kuleczek z makaronem. Smacznego!
Komentarze (0)