Pyzy ziemniaczane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane

w sosie myśliwskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

400 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Pyzy ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj wcześniej namoczone i posiekane grzyby.

Pyzy ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Sos myśliwski Knorr wymieszaj z wodą i wlej do grzybów. Gotuj około 5 minut. Gotowe pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Następnie przełóż na talerz i polej sosem myśliwskim oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Pyzy ziemniaczane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Baba ziemniaczana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej