Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
20 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
400 mililitrów
0.5 pęczka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
Krok 2
Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe odstaw na kilka minut, aby podeschły.
Krok 3
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj wcześniej namoczone i posiekane grzyby.
Krok 4
Sos myśliwski Knorr wymieszaj z wodą i wlej do grzybów. Gotuj około 5 minut. Gotowe pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Następnie przełóż na talerz i polej sosem myśliwskim oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej