Pyzy ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i mąki | Przepisy.pl pixel

Pyzy ziemniaczane

w sosie myśliwskim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

165 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

400 mililitrów

0.5 pęczka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Pyzy ziemniaczane - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek ciasta uformuj w dłoniach na małą kulkę. Gotowe odstaw na kilka minut, aby podeschły.

Pyzy ziemniaczane - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj wcześniej namoczone i posiekane grzyby.

Pyzy ziemniaczane - Krok 3

Krok 4

Sos myśliwski Knorr wymieszaj z wodą i wlej do grzybów. Gotuj około 5 minut. Gotowe pyzy gotuj kilka minut, aż wypłyną. Następnie przełóż na talerz i polej sosem myśliwskim oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Pyzy ziemniaczane - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ziemniaczane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ziemniaczanePyzy ziemniaczane

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).