Składniki
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
null
null
1 szklanka
0.5 szklanki
null
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie umyj dokładnie i namocz wcześniej na 3 godziny w mleku.
Krok 2
Osącz i przepłucz.
Krok 3
Cebulkę obierz, potnij w talarki i przelej wrzątkiem.
Krok 4
Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj przyprawy i cebulę, zagotuj i ostudź.
Krok 5
Śledzie pokrój w kawałki i układaj na przemian na półmisku razem z talarkami cebuli. Polej po wierzchu oliwą, oprósz solą i pieprzem i odstaw na jakiś czas do lodówki, aby potrawa się „przegryzła”.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej