
Składniki
1.5 kilograma
20 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W umytym i osuszonym mięsie zrób dość głębokie nacięcie. Starannie natrzyj mięso zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 2
Z umytego selera oberwij listki, paprykę pokrój w cienkie paski, połowę pieczarek pokrój na grube plastry.
Krok 3
W nacięciu mięsa ułóż łodygę selera, pokrojone pieczarki i paprykę, dopraw solą, ciasno zwiąż nitką. Mięso podsmaż na złoto z każdej strony, przełóż do brytfanny i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości.
Krok 4
Od czasu do czasu skrop wodą i olejem. Pozostałe pieczarki dekoracyjnie ponacinaj, oprósz lekko solą. Na 15 minut przed końcem pieczenia i dodaj je do mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























