
Składniki
1.5 kilograma
20 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W umytym i osuszonym mięsie zrób dość głębokie nacięcie. Starannie natrzyj mięso zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Krok 2
Z umytego selera oberwij listki, paprykę pokrój w cienkie paski, połowę pieczarek pokrój na grube plastry.
Krok 3
W nacięciu mięsa ułóż łodygę selera, pokrojone pieczarki i paprykę, dopraw solą, ciasno zwiąż nitką. Mięso podsmaż na złoto z każdej strony, przełóż do brytfanny i piecz w temperaturze 190 stopni do miękkości.
Krok 4
Od czasu do czasu skrop wodą i olejem. Pozostałe pieczarki dekoracyjnie ponacinaj, oprósz lekko solą. Na 15 minut przed końcem pieczenia i dodaj je do mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej