
Składniki
2 łyżki
null
1 łyżka
null
2 sztuki
32 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżeczka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetkom odetnij ogonki, usuń czarną żyłkę, umyj je i osusz.
Krok 2
Borowiki oczyść, opłukaj, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Szalotki i szczypiorek posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzuć szalotki i smaż przez pół minuty, po czym dodaj borowiki i smaż przez 30 minut.
Krok 4
Nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj pieprz oraz sól i przełóż grzyby na talerz.
Krok 5
Na pozostałą łyżkę oliwy wrzuć krewetki i podsmaż je przez 2 minuty. Teraz dolej szampana oraz wino, śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.
Krok 6
Wrzuć borowiki na patelnię, wszystko podduś przez minutę i podawaj posypane szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej