Krewetki w grzybach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w grzybach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

1 łyżka

null

2 sztuki

32 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetkom odetnij ogonki, usuń czarną żyłkę, umyj je i osusz.

Krok 2

Borowiki oczyść, opłukaj, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Szalotki i szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzuć szalotki i smaż przez pół minuty, po czym dodaj borowiki i smaż przez 30 minut.

Krok 4

Nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj pieprz oraz sól i przełóż grzyby na talerz.

Krok 5

Na pozostałą łyżkę oliwy wrzuć krewetki i podsmaż je przez 2 minuty. Teraz dolej szampana oraz wino, śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.

Krok 6

Wrzuć borowiki na patelnię, wszystko podduś przez minutę i podawaj posypane szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej