Krewetki w grzybach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

46

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

1 łyżka

null

2 sztuki

32 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetkom odetnij ogonki, usuń czarną żyłkę, umyj je i osusz.

Krok 2

Borowiki oczyść, opłukaj, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Szalotki i szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzuć szalotki i smaż przez pół minuty, po czym dodaj borowiki i smaż przez 30 minut.

Krok 4

Nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj pieprz oraz sól i przełóż grzyby na talerz.

Krok 5

Na pozostałą łyżkę oliwy wrzuć krewetki i podsmaż je przez 2 minuty. Teraz dolej szampana oraz wino, śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.

Krok 6

Wrzuć borowiki na patelnię, wszystko podduś przez minutę i podawaj posypane szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej