
Składniki
2 łyżki
null
1 łyżka
null
2 sztuki
32 sztuki
1 pęczek
4 łyżki
1 łyżeczka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetkom odetnij ogonki, usuń czarną żyłkę, umyj je i osusz.
Krok 2
Borowiki oczyść, opłukaj, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Szalotki i szczypiorek posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzuć szalotki i smaż przez pół minuty, po czym dodaj borowiki i smaż przez 30 minut.
Krok 4
Nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj pieprz oraz sól i przełóż grzyby na talerz.
Krok 5
Na pozostałą łyżkę oliwy wrzuć krewetki i podsmaż je przez 2 minuty. Teraz dolej szampana oraz wino, śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.
Krok 6
Wrzuć borowiki na patelnię, wszystko podduś przez minutę i podawaj posypane szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej