Krewetki w grzybach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki w grzybach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

1 łyżka

null

2 sztuki

32 sztuki

1 pęczek

4 łyżki

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krewetkom odetnij ogonki, usuń czarną żyłkę, umyj je i osusz.

Krok 2

Borowiki oczyść, opłukaj, pokrój na plastry o grubości 1 cm. Szalotki i szczypiorek posiekaj.

Krok 3

Na rozgrzaną łyżkę oliwy wrzuć szalotki i smaż przez pół minuty, po czym dodaj borowiki i smaż przez 30 minut.

Krok 4

Nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj pieprz oraz sól i przełóż grzyby na talerz.

Krok 5

Na pozostałą łyżkę oliwy wrzuć krewetki i podsmaż je przez 2 minuty. Teraz dolej szampana oraz wino, śmietanę, dopraw pieprzem i solą. Podgrzewaj jeszcze przez minutę.

Krok 6

Wrzuć borowiki na patelnię, wszystko podduś przez minutę i podawaj posypane szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki w grzybach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej