
Składniki
1.5 kilograma
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
4 plastry
200 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżeczki
10 sztuk
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel udka z kurczaka na mniejsze części, zdejmij skórę i posyp obficie połową opakowania Fix Knorr, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pokrojony w paski boczek i pokrojone w plastry pieczarki, aż będą miękkie.
Krok 3
Do mleka dodaj 200 mililitrów wody, rozpuść w tym płynie drugą połowę opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Dodaj do sosu musztardę francuską wraz ze śmietaną i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Doprowadź sos do wrzenia, dodaj tymianek i polej kurczaka.
Krok 6
Piecz bez nakrycia przez 30 minut w 180 °C. Podawaj z ryżem i zieloną fasolką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z pieczarkami
Potrawka z kurczaka z pieczarkami powinna charakteryzować się wyrazistym sosem. Jego smak świetnie podkreśli dodatek podsmażonych na patelni – razem z drobno posiekaną cebulą – grzybów. Przyrządzisz go na bazie kwaśniej śmietany z włoskimi ziołami. Zapraw go gruboziarnistą musztardą francuską z ziarnami gorczycy oraz octem winnym. Do dania doskonale sprawdzą się m.in. udka z kurczaka podzielone na mniejsze części. Zastąpić je możesz skrzydełkami lub piersią z indyka. Ze smakiem drobiu doskonale skomponują się plastry chudego boczku. Podsmaż je wcześniej na patelni, dzięki czemu staną się kruche i chrupiące. Mięso polane sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180° C. Potrawkę z kurczaka z pieczarkami serwuj bezpośrednio po upieczeniu z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. ryż. Do potrawy podawaj również zieloną fasolkę lub sałatkę ze świeżych warzyw. To danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź potrawkę z kurczaka z pieczarkami przy najbliższej okazji.


































