Potrawka z kurczaka z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

146 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

250 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

4 plastry

200 mililitrów

100 mililitrów

2 łyżeczki

10 sztuk

15 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel udka z kurczaka na mniejsze części, zdejmij skórę i posyp obficie połową opakowania Fix Knorr, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.

Krok 2

Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pokrojony w paski boczek i pokrojone w plastry pieczarki, aż będą miękkie.

Krok 3

Do mleka dodaj 200 mililitrów wody, rozpuść w tym płynie drugą połowę opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Dodaj do sosu musztardę francuską wraz ze śmietaną i dobrze wymieszaj.

Krok 5

Doprowadź sos do wrzenia, dodaj tymianek i polej kurczaka.

Krok 6

Piecz bez nakrycia przez 30 minut w 180 °C. Podawaj z ryżem i zieloną fasolką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z pieczarkamiPotrawka z kurczaka z pieczarkami

Potrawka z kurczaka z pieczarkami powinna charakteryzować się wyrazistym sosem. Jego smak świetnie podkreśli dodatek podsmażonych na patelni – razem z drobno posiekaną cebulą –  grzybów. Przyrządzisz go na bazie kwaśniej śmietany z włoskimi ziołami. Zapraw go gruboziarnistą musztardą francuską z ziarnami gorczycy oraz octem winnym. Do dania doskonale sprawdzą się m.in. udka z kurczaka podzielone na mniejsze części. Zastąpić je możesz skrzydełkami lub piersią z indyka. Ze smakiem drobiu doskonale skomponują się plastry chudego boczku. Podsmaż je wcześniej na patelni, dzięki czemu staną się kruche i chrupiące. Mięso polane sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180° C. Potrawkę z kurczaka z pieczarkami serwuj bezpośrednio po upieczeniu z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. ryż. Do potrawy podawaj również zieloną fasolkę lub sałatkę ze świeżych warzyw. To danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź potrawkę z kurczaka z pieczarkami przy najbliższej okazji.