
Składniki
1.5 kilograma
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
4 plastry
200 mililitrów
100 mililitrów
2 łyżeczki
10 sztuk
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podziel udka z kurczaka na mniejsze części, zdejmij skórę i posyp obficie połową opakowania Fix Knorr, po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
Krok 2
Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż pokrojony w paski boczek i pokrojone w plastry pieczarki, aż będą miękkie.
Krok 3
Do mleka dodaj 200 mililitrów wody, rozpuść w tym płynie drugą połowę opakowania Fix Knorr.
Krok 4
Dodaj do sosu musztardę francuską wraz ze śmietaną i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Doprowadź sos do wrzenia, dodaj tymianek i polej kurczaka.
Krok 6
Piecz bez nakrycia przez 30 minut w 180 °C. Podawaj z ryżem i zieloną fasolką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z pieczarkami
Potrawka z kurczaka z pieczarkami powinna charakteryzować się wyrazistym sosem. Jego smak świetnie podkreśli dodatek podsmażonych na patelni – razem z drobno posiekaną cebulą – grzybów. Przyrządzisz go na bazie kwaśniej śmietany z włoskimi ziołami. Zapraw go gruboziarnistą musztardą francuską z ziarnami gorczycy oraz octem winnym. Do dania doskonale sprawdzą się m.in. udka z kurczaka podzielone na mniejsze części. Zastąpić je możesz skrzydełkami lub piersią z indyka. Ze smakiem drobiu doskonale skomponują się plastry chudego boczku. Podsmaż je wcześniej na patelni, dzięki czemu staną się kruche i chrupiące. Mięso polane sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temperaturze 180° C. Potrawkę z kurczaka z pieczarkami serwuj bezpośrednio po upieczeniu z dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się np. ryż. Do potrawy podawaj również zieloną fasolkę lub sałatkę ze świeżych warzyw. To danie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Wypróbuj nasz przepis i przyrządź potrawkę z kurczaka z pieczarkami przy najbliższej okazji.