Ryż z kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

309 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

3 sztuki

200 gramów

0.5 pęczka

70 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłucz dobrze na sitku w zimnej wodzie. Odstaw do odcieknięcia.

Ryż z kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Na oleju smaż szalotki pokrojone na pół. Dodaj liść laurowy. Smaż do momentu, kiedy wszystko nabierze złotego koloru.

Ryż z kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Dodaj ryż i smaż do momentu, kiedy wszystkie ziarenka zaczną się oddzielać.

Ryż z kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Zalej wodą tak, aby przykryła ryż na wysokość 1 centymetra. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i delikatnie wymieszaj, żeby nie połamać ryżu.

Ryż z kukurydzą - Krok 4

Krok 5

Jak zacznie się gotować, przykryj ryż, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw na bok na kolejne 10 minut. Po czym odkryj ryż i wymieszaj, aby się nie sklejał.

Ryż z kukurydzą - Krok 5

Krok 6

Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż z kukurydzą - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kukurydząRyż z kukurydzą

Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniaków czy kaszy – nada potrawom koloru i apetycznego wyglądu. Wybierz ryż długoziarnisty, ponieważ nie będzie się sklejał. Dobrą opcją będzie na przykład ryż jaśminowy. Na rozgrzaną patelnię wyłóż przekrojone na pół szalotki, dosyp kilka listków laurowych i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach dodaj ryż i poczekaj, aż ziarenka zaczną się oddzielać. Po tym czasie do garnka wlej wodę, tak aby przykryła ona jego zawartość. Dodaj bulion i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, po czym znów wymieszaj. To już prawie wszystko, ostatnim krokiem jest dodanie odsączonej kukurydzy z puszki i posiekanej drobno natki pietruszki – sprawdzi się również świeży szczypiorek. Serwuj ryż z kukurydzą jako dodatek do udek z kurczaka lub pieczonego pstrąga. Zainspiruj się tym przepisem – mamy nadzieję, że wykorzystasz go przy najbliższej okazji. Swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.