
Składniki
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
0.5 pęczka
2 sztuki
70 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wypłucz dobrze na sitku w zimnej wodzie. Odstaw do odcieknięcia.
Krok 2
Na oleju smaż szalotki pokrojone na pół. Dodaj liść laurowy. Smaż do momentu, kiedy wszystko nabierze złotego koloru.
Krok 3
Dodaj ryż i smaż do momentu, kiedy wszystkie ziarenka zaczną się oddzielać.
Krok 4
Zalej wodą tak, aby przykryła ryż na wysokość 1 centymetra. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i delikatnie wymieszaj, żeby nie połamać ryżu.
Krok 5
Jak zacznie się gotować, przykryj ryż, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw na bok na kolejne 10 minut. Po czym odkryj ryż i wymieszaj, aby się nie sklejał.
Krok 6
Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kukurydzą
Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniaków czy kaszy – nada potrawom koloru i apetycznego wyglądu. Wybierz ryż długoziarnisty, ponieważ nie będzie się sklejał. Dobrą opcją będzie na przykład ryż jaśminowy. Na rozgrzaną patelnię wyłóż przekrojone na pół szalotki, dosyp kilka listków laurowych i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach dodaj ryż i poczekaj, aż ziarenka zaczną się oddzielać. Po tym czasie do garnka wlej wodę, tak aby przykryła ona jego zawartość. Dodaj bulion i delikatnie wymieszaj. Gotuj przez kilka minut, po czym znów wymieszaj. To już prawie wszystko, ostatnim krokiem jest dodanie odsączonej kukurydzy z puszki i posiekanej drobno natki pietruszki – sprawdzi się również świeży szczypiorek. Serwuj ryż z kukurydzą jako dodatek do udek z kurczaka lub pieczonego pstrąga. Zainspiruj się tym przepisem – mamy nadzieję, że wykorzystasz go przy najbliższej okazji. Swoją opinią koniecznie podziel się w komentarzu.