
Składniki
300 gramów
1 sztuka
3 sztuki
200 gramów
0.5 pęczka
2 sztuki
70 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż wypłucz dobrze na sitku w zimnej wodzie. Odstaw do odcieknięcia.

Krok 2
Na oleju smaż szalotki pokrojone na pół. Dodaj liść laurowy. Smaż do momentu, kiedy wszystko nabierze złotego koloru.

Krok 3
Dodaj ryż i smaż do momentu, kiedy wszystkie ziarenka zaczną się oddzielać.

Krok 4
Zalej wodą tak, aby przykryła ryż na wysokość 1 centymetra. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i delikatnie wymieszaj, żeby nie połamać ryżu.

Krok 5
Jak zacznie się gotować, przykryj ryż, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw na bok na kolejne 10 minut. Po czym odkryj ryż i wymieszaj, aby się nie sklejał.

Krok 6
Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPlanujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z kukurydzą
Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniaków czy kaszy – nada potrawom koloru i apetycznego wyglądu. Recepturę już znasz, więc teraz wszystko zależy od Ciebie. Wystarczą niezbędne składniki, sprawdzone wskazówki i chęci. Tylko tyle potrzeba, by ryż z kukurydzą zagościł w Twoim menu. Smacznego i powodzenia!
Dla kogo?
Risotto z kukurydzą ma uniwersalny smak, więc przypadnie do gustu każdemu! Nawet wymagający krytycy kulinarni docenią walory tego specjału. Na dodatek przyrządzenie dania jest niezwykle proste i szybkie. Po 45 minutach gotowany ryż z kukurydzą będzie gotowy.
Na jaką okazję?
Nie potrzebujesz specjalnego wydarzenia, by zrobić ryż kukurydza cebula. To danie sprawdzi się na codzienny obiad dla Ciebie i Twoich bliskich. Odgrzewany smakuje tak samo dobrze, więc pozostałe resztki możesz schować do lodówki i serwować następnego dnia. Pycha!
Czy wiesz, że?
Wybierz ryż długoziarnisty, ponieważ nie będzie się sklejał. Na rozgrzaną patelnię wyłóż przekrojone na pół szalotki, dosyp kilka listków laurowych i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach dodaj ryż i poczekaj, aż ziarenka zaczną się oddzielać. Po tym czasie do garnka wlej wodę, tak aby przykryła ona jego zawartość.
Dla urozmaicenia:
Ostatnim krokiem jest dodanie odsączonej kukurydzy z puszki i natki pietruszki – sprawdzi się również świeży szczypiorek. Serwuj ryż z kukurydzą jako dodatek do udek z kurczaka lub pieczonego pstrąga. Zainspiruj się tym przepisem – mamy nadzieję, że wykorzystasz go przy najbliższej okazji. Ryż z kukurydzą do obiadu to zawsze dobra opcja!