Ryż z kukurydzą - do obiadu: przepis | Pzepisy.pl pixel

Ryż z kukurydzą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
301 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

452 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

3 sztuki

200 gramów

0.5 pęczka

2 sztuki

70 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż wypłucz dobrze na sitku w zimnej wodzie. Odstaw do odcieknięcia.

Ryż z kukurydzą - Krok 1

Krok 2

Na oleju smaż szalotki pokrojone na pół. Dodaj liść laurowy. Smaż do momentu, kiedy wszystko nabierze złotego koloru.

Ryż z kukurydzą - Krok 2

Krok 3

Dodaj ryż i smaż do momentu, kiedy wszystkie ziarenka zaczną się oddzielać.

Ryż z kukurydzą - Krok 3

Krok 4

Zalej wodą tak, aby przykryła ryż na wysokość 1 centymetra. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr i delikatnie wymieszaj, żeby nie połamać ryżu.

Ryż z kukurydzą - Krok 4

Krok 5

Jak zacznie się gotować, przykryj ryż, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut. Następnie odstaw na bok na kolejne 10 minut. Po czym odkryj ryż i wymieszaj, aby się nie sklejał.

Ryż z kukurydzą - Krok 5

Krok 6

Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę. Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać samodzielnie lub jako dodatek do mięs i ryb.

Ryż z kukurydzą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z kukurydzą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z kukurydząRyż z kukurydzą

Ryż z kukurydzą to smaczny dodatek do wielu dań obiadowych. Warto przygotować go zamiast ziemniaków czy kaszy – nada potrawom koloru i apetycznego wyglądu. Recepturę już znasz, więc teraz wszystko zależy od Ciebie. Wystarczą niezbędne składniki, sprawdzone wskazówki i chęci. Tylko tyle potrzeba, by ryż z kukurydzą zagościł w Twoim menu.  Smacznego i powodzenia! 

Dla kogo?

Risotto z kukurydzą ma uniwersalny smak, więc przypadnie do gustu każdemu! Nawet wymagający krytycy kulinarni docenią walory tego specjału. Na dodatek przyrządzenie dania jest niezwykle proste i szybkie. Po 45 minutach gotowany ryż z kukurydzą będzie gotowy.  

Na jaką okazję?

Nie potrzebujesz specjalnego wydarzenia, by zrobić ryż kukurydza cebula. To danie sprawdzi się na codzienny obiad dla Ciebie i Twoich bliskich. Odgrzewany smakuje tak samo dobrze, więc pozostałe resztki możesz schować do lodówki i serwować następnego dnia. Pycha! 

Czy wiesz, że?

Wybierz ryż długoziarnisty, ponieważ nie będzie się sklejał. Na rozgrzaną patelnię wyłóż przekrojone na pół szalotki, dosyp kilka listków laurowych i smaż do momentu uzyskania złotego koloru. Po kilku minutach dodaj ryż i poczekaj, aż ziarenka zaczną się oddzielać. Po tym czasie do garnka wlej wodę, tak aby przykryła ona jego zawartość. 

Dla urozmaicenia:

Ostatnim krokiem jest dodanie odsączonej kukurydzy z puszki i natki pietruszki – sprawdzi się również świeży szczypiorek. Serwuj ryż z kukurydzą jako dodatek do udek z kurczaka lub pieczonego pstrąga. Zainspiruj się tym przepisem – mamy nadzieję, że wykorzystasz go przy najbliższej okazji. Ryż z kukurydzą do obiadu to zawsze dobra opcja!