
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
0.5 pęczka
1 litr
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Krok 2
Do garnka wlej wodę, dodaj dodaj rosół z kury Knorr, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Krok 3
W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Podstawa dania za każdym razem może być ta sama, ale umiejętne manewrowanie dodatkami sprawia, że potrawy bardzo różnią się od siebie. Tym razem przygotuj klopsy gotowane w sosie koperkowym – pyszne jak u mamy!
Dla kogo?
Zrobienie klopsików w sosie koperkowym nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań - sos koperkowy do klopsików sprawi, że w każdej wersji będą smakować pysznie. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Prawda, że przepis na klopsy w sosie koperkowym jest bardzo prosty? Poradzisz sobie z nim nawet wtedy, gdy dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w dziedzinie kulinariów.
Na jaką okazję?
Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Za pulpetami w sosie koperkowym przepadają smakosze w każdym wieku. Potrawa wygląda zachęcająco i nie sprawia żadnych problemów z krojeniem czy gryzieniem, co jest szczególnie istotne dla najmłodszych. To jedne z wielu zalet, które przekonują do tego, by wypróbować nasz prosty przepis na klopsy w sosie koperkowym.
Czy wiesz, że?
Klopsy w sosie koperkowym można nadziewać lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować albo smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami.
Dla urozmaicenia:
Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków.



































