
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
0.5 pęczka
1 litr
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Krok 2
Do garnka wlej wodę, dodaj dodaj rosół z kury Knorr, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Krok 3
W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Podstawa dania za każdym razem może być ta sama, ale umiejętne manewrowanie dodatkami sprawia, że potrawy bardzo różnią się od siebie. Tym razem przygotuj klopsy gotowane w sosie koperkowym – pyszne jak u mamy!
Dla kogo?
Zrobienie klopsików w sosie koperkowym nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań - sos koperkowy do klopsików sprawi, że w każdej wersji będą smakować pysznie. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Prawda, że przepis na klopsy w sosie koperkowym jest bardzo prosty? Poradzisz sobie z nim nawet wtedy, gdy dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w dziedzinie kulinariów.
Na jaką okazję?
Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Za pulpetami w sosie koperkowym przepadają smakosze w każdym wieku. Potrawa wygląda zachęcająco i nie sprawia żadnych problemów z krojeniem czy gryzieniem, co jest szczególnie istotne dla najmłodszych. To jedne z wielu zalet, które przekonują do tego, by wypróbować nasz prosty przepis na klopsy w sosie koperkowym.
Czy wiesz, że?
Klopsy w sosie koperkowym można nadziewać lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować albo smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami.
Dla urozmaicenia:
Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków.