Klopsy w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

901 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1711 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej wodę, dodaj rosół z indyka z warzywami, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 08.01.2021

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Rogacka

    Irena Rogacka , 28.05.2020

    yeah

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Dokładna

    Maja Dokładna , 04.05.2016

    Rewelacja, dodałam znacznie więcej kopru i podalam z makaronem. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jazdzewska

    Katarzyna Jazdzewska , 28.04.2016

    pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek z ogniska
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie koperkowymKlopsy w sosie koperkowym

Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Klopsy można nadziewać, lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować lub smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami. Co ciekawe, znane są również w szwedzkiej kuchni. Formowanie klopsów nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków. Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny.