
Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
0.5 szklanki
0.5 pęczka
1 litr
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Krok 2
Do garnka wlej wodę, dodaj dodaj rosół z kury Knorr, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Krok 3
W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Podstawa dania za każdym razem może być ta sama, ale umiejętne manewrowanie dodatkami sprawia, że potrawy bardzo różnią się od siebie. Tym razem przygotuj klopsy gotowane w sosie koperkowym – pyszne jak u mamy!
Dla kogo?
Zrobienie klopsików w sosie koperkowym nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań - sos koperkowy do klopsików sprawi, że w każdej wersji będą smakować pysznie. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Prawda, że przepis na klopsy w sosie koperkowym jest bardzo prosty? Poradzisz sobie z nim nawet wtedy, gdy dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w dziedzinie kulinariów.
Na jaką okazję?
Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Za pulpetami w sosie koperkowym przepadają smakosze w każdym wieku. Potrawa wygląda zachęcająco i nie sprawia żadnych problemów z krojeniem czy gryzieniem, co jest szczególnie istotne dla najmłodszych. To jedne z wielu zalet, które przekonują do tego, by wypróbować nasz prosty przepis na klopsy w sosie koperkowym.
Czy wiesz, że?
Klopsy w sosie koperkowym można nadziewać lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować albo smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami.
Dla urozmaicenia:
Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków.



































