Klopsy w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

86

764 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1659 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej wodę, dodaj rosół z indyka z warzywami, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 08.01.2021

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Rogacka

    Irena Rogacka , 28.05.2020

    yeah

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Dokładna

    Maja Dokładna , 04.05.2016

    Rewelacja, dodałam znacznie więcej kopru i podalam z makaronem. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jazdzewska

    Katarzyna Jazdzewska , 28.04.2016

    pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie koperkowymKlopsy w sosie koperkowym

Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Klopsy można nadziewać, lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować lub smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami. Co ciekawe, znane są również w szwedzkiej kuchni. Formowanie klopsów nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków. Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny.