Klopsy w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

915 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1254 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1770 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej wodę, dodaj rosół z indyka z warzywami, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 08.01.2021

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Rogacka

    Irena Rogacka , 28.05.2020

    yeah

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Dokładna

    Maja Dokładna , 04.05.2016

    Rewelacja, dodałam znacznie więcej kopru i podalam z makaronem. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jazdzewska

    Katarzyna Jazdzewska , 28.04.2016

    pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Placki owsiane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie koperkowymKlopsy w sosie koperkowym

Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Podstawa dania za każdym razem może być ta sama, ale umiejętne manewrowanie dodatkami sprawia, że potrawy bardzo różnią się od siebie. Tym razem przygotuj klopsy gotowane w sosie koperkowym – pyszne jak u mamy!

Dla kogo?

Zrobienie klopsików w sosie koperkowym nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań - sos koperkowy do klopsików sprawi, że w każdej wersji będą smakować pysznie. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Prawda, że przepis na klopsy w sosie koperkowym jest bardzo prosty? Poradzisz sobie z nim nawet wtedy, gdy dopiero zaczynasz stawiać pierwsze kroki w dziedzinie kulinariów.

Na jaką okazję?

Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Za pulpetami w sosie koperkowym przepadają smakosze w każdym wieku. Potrawa wygląda zachęcająco i nie sprawia żadnych problemów z krojeniem czy gryzieniem, co jest szczególnie istotne dla najmłodszych. To jedne z wielu zalet, które przekonują do tego, by wypróbować nasz prosty przepis na klopsy w sosie koperkowym.

Czy wiesz, że?

Klopsy w sosie koperkowym można nadziewać lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować albo smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami.

Dla urozmaicenia:

Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków.