Klopsy w sosie koperkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klopsy w sosie koperkowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

87

775 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1693 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż zmielone mięso wieprzowe, wbij jajko, dodaj tartą bułkę. Dokładnie wymieszaj i uformuj niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczaj w mące.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 1

Krok 2

Do garnka wlej wodę, dodaj rosół z indyka z warzywami, a gdy woda się zagotuje, włóż pulpety. Gotuj 25 minut. Koperek drobno posiekaj.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 2

Krok 3

W szklance wymieszaj mąkę, śmietanę i mleko tak, aby nie było grudek. Powoli wlewaj zawartość szklanki do garnka, ciągle mieszając, po chwili dodaj koperek. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z ryżem.

Klopsy w sosie koperkowym - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Tomasz Humnicki

    Tomasz Humnicki , 08.01.2021

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Rogacka

    Irena Rogacka , 28.05.2020

    yeah

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja Dokładna

    Maja Dokładna , 04.05.2016

    Rewelacja, dodałam znacznie więcej kopru i podalam z makaronem. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Jazdzewska

    Katarzyna Jazdzewska , 28.04.2016

    pyszności!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsy w sosie koperkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka w papryce
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsy w sosie koperkowymKlopsy w sosie koperkowym

Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań podawanych w Polsce na obiad. Pasują do nich gęste sosy, chociażby pomidorowy, koperkowy lub grzybowy. Serwuje się je z kaszami, ziemniakami lub ziemniaczanym purée i z surówkami. Klopsy można nadziewać, lub zostawić jednorodne, a potem piec, gotować lub smażyć. Nazywa się je wtedy sznyclami. Co ciekawe, znane są również w szwedzkiej kuchni. Formowanie klopsów nie jest trudne. Wystarczy zwilżyć dłoń, aby łatwiej formować okrągłe mięsne kulki. Możesz tworzyć większe lub mniejsze kule, w zależności od upodobań. Tak przygotowane klopsy gotuje się w wodzie z bulionem, a następnie zalewa kremowym sosem z mąki, śmietany i mleka. Nieodzowny jest dodatek koperku, który nada smaku sosowi. Klopsy w sosie koperkowym szczególnie dobrze smakować będą w zestawie z ryżem i surówką z marchwi lub z buraków. Jest to klasyczna propozycja na obiad dla całej rodziny.