Pulpeciki z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

528 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

525 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

0

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek, cebule pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej Ramę smaż jak szef kuchni na patelni i podsmaż warzywa. Czerstwą bułkę namocz w wodzie.

Pulpeciki z makaronem - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone dopraw Przyprawą do karkówki Knorr oraz oregano, dodaj podsmażone i wystudzone warzywa oraz namoczoną, odciśniętą bułkę. Energicznie wymieszaj. Formuj z masy małe kulki.

Pulpeciki z makaronem - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z wodą według przepisu na opakowaniu.

Pulpeciki z makaronem - Krok 3

Krok 4

Masę mięsną wrzuć na patelnię. Smaż ją ze wszystkich stron na rumiany kolor. Następnie zalej wszystko sosem i duś około 15 minut - do momentu, kiedy mięso będzie gotowe. Podawaj z makaronem.

Pulpeciki z makaronem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki z makaronemPulpeciki z makaronem

Mięciutkie pulpeciki na włoską nutę, czyli skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie i podane z makaronem, wręcz rozpływają się w ustach. Pulpeciki z makaronem mogą być popisowym daniem nawet początkujących kucharzy – są banalnie proste w przygotowaniu. Zamiast czerstwej bułki, namoczonej w wodzie lub mleku, równie dobrze możesz użyć bułki tartej, a mielone mięso wieprzowe zastąpić delikatnym mięsem z indyka. Sos pomidorowy warto wzbogacić natomiast dodatkiem zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, a jeśli chcesz, aby był lekko pikantny, dopraw go drobno posiekaną papryczką chili. Pulpeciki podawaj wraz z makaronem penne lub tagliatelle – oczywiście ugotowanym al dente, czyli lekko twardawym i sprężystym. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii i posyp startym parmezanem. Jak mówi się we Włoszech – Buon appetito!