Pulpety z makaronem - klopsiki w sosie: mielone | Przepisy.pl pixel

Pulpeciki z makaronem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

617 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

387 osób wydrukowało

Pobierz pdf

665 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

20 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek, cebule pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż warzywa. Czerstwą bułkę namocz w wodzie.

Pulpeciki z makaronem - Krok 1

Krok 2

Mięso mielone dopraw Przyprawą do karkówki Knorr oraz oregano, dodaj podsmażone i wystudzone warzywa oraz namoczoną, odciśniętą bułkę. Energicznie wymieszaj. Formuj z masy małe kulki.

Pulpeciki z makaronem - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z wodą według przepisu na opakowaniu.

Pulpeciki z makaronem - Krok 3

Krok 4

Masę mięsną wrzuć na patelnię. Smaż ją ze wszystkich stron na rumiany kolor. Następnie zalej wszystko sosem i duś około 15 minut - do momentu, kiedy mięso będzie gotowe. Podawaj z makaronem.

Pulpeciki z makaronem - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki z makaronem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pulpety w sosie koperkowym
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki z makaronemPulpeciki z makaronem

Mięciutkie pulpeciki na włoską nutę, czyli skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie i podane z makaronem, wręcz rozpływają się w ustach. Pulpeciki z makaronem mogą być popisowym daniem nawet początkujących kucharzy – są banalnie proste w przygotowaniu. Zamiast czerstwej bułki, namoczonej w wodzie lub mleku, równie dobrze możesz użyć bułki tartej, a mielone mięso wieprzowe zastąpić delikatnym mięsem z indyka. Sos pomidorowy warto wzbogacić natomiast dodatkiem zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, a jeśli chcesz, aby był lekko pikantny, dopraw go drobno posiekaną papryczką chili. Pulpeciki podawaj wraz z makaronem penne lub tagliatelle – oczywiście ugotowanym al dente, czyli lekko twardawym i sprężystym. Gotowe danie udekoruj listkami świeżej bazylii i posyp startym parmezanem. Jak mówi się we Włoszech – Buon appetito!