Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmiel mięso i namoczoną, odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszaj z pokruszonymi mini kostkami, jajkiem i przyprawami. Formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtocz je w mące.

Krok 2

W dużym garnku zagotuj 2 litry posolonej wody. Wkładaj pulpety do wrzątku i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

Krok 3

Sos borowikowy Knorr przygotuj wg przepisu na opakowaniu: wymieszaj z 300 ml zimnej wody, zagotuj i gotuj jeszcze przez minutę.

Krok 4

Pulpety podawaj polane sosem, z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety wieprzowe w sosie borowikowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety gotowane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej