Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

319 osób wydrukowało

Pobierz pdf

546 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

400 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem oraz oliwą. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut.

Krok 3

W tym czasie na rozgrzanej margarynie przesmaż posiekaną cebulę, oprósz ją mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Na patelnię wlej wodę i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, wymieszaj i zagotuj. Dodaj również musztardę. Sos gotuj 8-10 minut.

Krok 5

Do sosu włóż ostrożnie upieczone klopsiki. Makaron podgrzej, nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem z klopsikami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mikos

    Karolina Mikos , 25.02.2017

    czy wino ma być wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej