Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

heart
376 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

320 osób wydrukowało

Pobierz pdf

548 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

400 gramów

200 mililitrów

150 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkiem oraz oliwą. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.

Krok 2

Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut.

Krok 3

W tym czasie na rozgrzanej margarynie przesmaż posiekaną cebulę, oprósz ją mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.

Krok 4

Na patelnię wlej wodę i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, wymieszaj i zagotuj. Dodaj również musztardę. Sos gotuj 8-10 minut.

Krok 5

Do sosu włóż ostrożnie upieczone klopsiki. Makaron podgrzej, nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem z klopsikami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół.

1

Opinie o przepisie

  • Karolina Mikos

    Karolina Mikos , 25.02.2017

    czy wino ma być wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej