Spaghetti z klopsikami w śmietanowym sosie
łatwe
515 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 sztuka
400 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
100 mililitrów
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wymieszaj z jajkiem oraz oliwą. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
Krok 2
Z mięsnej masy uformuj niewielkie klopsiki i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 10 minut.
Krok 3
W tym czasie na rozgrzanej margarynie przesmaż posiekaną cebulę, oprósz ją mąką i wymieszaj. Następnie wlej wino, zagotuj i odparuj alkohol.
Krok 4
Na patelnię wlej wodę i śmietanę. Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, wymieszaj i zagotuj. Dodaj również musztardę. Sos gotuj 8-10 minut.
Krok 5
Do sosu włóż ostrożnie upieczone klopsiki. Makaron podgrzej, nałóż na talerze i polej przygotowanym sosem z klopsikami. Danie udekoruj listkami świeżych ziół.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcej