Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

30

heart
539 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

700 gramów

1 sztuka

1 pęczek

1 łyżeczka

150 gramów

50 gramów

80 mililitrów

200 mililitrów

2 łyżki

1 szczypta

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przełóż do miski, dodaj Delikat, czarny mielony pieprz i pokrojonego w kostkę ogórka. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kulki. Następnie obtocz je w mące i obsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - Krok 1

Krok 2

Mięso podlej 500 ml zimnej wody. Zagotuj i zbierz powstałą pianę. Dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - Krok 2

Krok 3

Potrawę zapraw śmietaną, dodaj posiekany koperek, musztardę i Bulionetkę drobiową Knorr do smaku. Wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Ala

    Ala , 20.01.2023

    W którym miejscu dodajemy musztardę ? Przepis niedoprecyzowany

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Eryk Górski

    Eryk Górski , 07.05.2019

    Przepis jest dobry, ale poprzez przyprawy "zabija" się koperek przez co nie było go w ogóle czuć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Kędzior

    Daria Kędzior , 24.01.2016

    Było bardzo dobre tylko to mięso twarde trochę ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z indyka w koperkowym sosieMięsne kulki z indyka w koperkowym sosie

Mięso przełóż do miski, dodaj Delikat, czarny mielony pieprz i pokrojonego w kostkę ogórka. Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kulki. Następnie obtocz je w mące i obsmaż w garnku na dobrze rozgrzanym tłuszczu.