Arancini – co to jest? Jak zrobić te włoskie kulki?
Czy obiło wam się kiedyś o uszy określenie arancini? Co to jest za danie, z jakiej kuchni się wywodzi i jak je przygotować? Sprawdźcie, jak zrobić arancini, które będzie smakowało niczym z najlepszej restauracji i przyrządźcie je samodzielnie już teraz.
Arancini – co to za potrawa?
Co to jest arancini i z czego powstaje? Arancini to wywodzące się z kuchni sycylijskiej ryżowe kulki smażone w panierce z bułki tartej. Arancini mają farsz z ragu, mozzarelli, sosu pomidorowego lub groszku. Ta potrawa jest przygotowywana w kilku różnych wersjach, najpopularniejsze są arancini con ragù z ryżem, mięsem i groszkiem. Na Sycylii można spróbować też arancini con melanzane z bakłażanem czy con salmone z łososiem. Szczególną wersją jest arancini ze słodkim nadzieniem i posypką z cukru, przygotowywane 13 grudnia z okazji dnia Świętej Łucji. Na pierwszy rzut oka arancini wyglądają jak zwyczajne pulpety, ale po przekrojeniu różnica jest jednoznaczna, gdyż te sycylijskie kulki wypełnione są znakomitym farszem.
Jak zrobić arancini?
W czym tkwi sekret arancini? Co to danie w sobie kryje? Do przygotowania tradycyjnego arancini wykorzystuje się biały ryż, jajka, mąkę pszenną, mięso mielone, passatę pomidorową, groszek konserwowy, mozzarellę, oliwę z oliwek i bułkę. Ryż należy ugotować al dente, mięso mielone usmażyć, dodać passatę, groszek i startą mozzarellę, a następnie uformować mięsne kulki, obtoczyć je w jajku, bułce tartej oraz mące, smażyć do zrumienienia i zaserwować z ryżem. Potrawę można potraktować jak mięso do obiadu lub serwować na zimno jak przekąskę. Do arancini pasują ziemniaki, frytki, opiekane ziemniaki oraz kluski.
Komentarze (0)