
Składniki
2 sztuki
null
null
2 łyżki
2 sztuki
50 gramów
1 szklanka
1 łyżka
125 gramów
800 gramów
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Oczyść nerki z tłuszczu, a następnie przetnij wzdłuż na pół, oczyść z twardych części i namocz przez 10-15 minut.
Krok 2
Czosnek i cebulę pokrój w drobne kawałeczki i podsmaż na maśle.
Krok 3
Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj nerki obtoczone w mące z solą i pieprzem.
Krok 4
Pieczarki i bekon pokrój i dodaj do cebuli i czosnku.
Krok 5
Wymieszaj i dodaj wina. Gotuj kilka minut, następnie przykryj i gotuj jeszcze 25 minut. Dodaj koniak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej