Drobiowe kotlety mielone z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drobiowe kotlety mielone z soczewicą

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

4

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szklanka

1 sztuka

1 łyżka

250 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę ugotować. Przestudzić.

Krok 2

W misce wymieszać mięso mielone, cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko i ugotowaną soczewicę. Jeśli masa jest za rzadka dodać bułkę tartą. Doprawić pietruszką w mini kostkach Knorr i przyprawą do mięs Knorr oraz pieprzem. Odstawić do przegryzienia smaków na ok. 15 minut.

Krok 3

Z masy mięsnej formować małe kotleciki, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drobiowe kotlety mielone z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej