Królik marynowany po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik marynowany po hiszpańsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

37

218 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

354 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

639 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę królika podziel na części, oprósz pieprzem i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę, liście laurowe, tymianek, sok i skórkę z cytryny oraz białe wino. Przykryj miskę i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Wyjmij mięso z marynaty (marynatę zachowaj), wytrzyj papierowym ręcznikiem, posól i opanieruj w mące wymieszanej z papryką. Smaż na oliwie na patelni ze wszystkich stron wszystkie kawałki, lekko je rumieniąc. Obsmażone mięso przekładaj do rondla.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu zagotuj marynatę, zalej nią mięso w rondlu i duś na małym ogniu, częściowo przykryte, przez ok. 40 min., w trakcie duszenia podlewając nieco wodą. Przed podaniem posól sos do smaku.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Naczaj

    Krzysztof Naczaj , 13.05.2018

    Czego to ludzie nie wymyślą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej