Królik marynowany po hiszpańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Królik marynowany po hiszpańsku

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

38

heart
219 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

365 osób wydrukowało

Pobierz pdf

651 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

6 sztuk

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

3 łyżki

250 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę królika podziel na części, oprósz pieprzem i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę, liście laurowe, tymianek, sok i skórkę z cytryny oraz białe wino. Przykryj miskę i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 1

Krok 2

Wyjmij mięso z marynaty (marynatę zachowaj), wytrzyj papierowym ręcznikiem, posól i opanieruj w mące wymieszanej z papryką. Smaż na oliwie na patelni ze wszystkich stron wszystkie kawałki, lekko je rumieniąc. Obsmażone mięso przekładaj do rondla.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 2

Krok 3

W osobnym naczyniu zagotuj marynatę, zalej nią mięso w rondlu i duś na małym ogniu, częściowo przykryte, przez ok. 40 min., w trakcie duszenia podlewając nieco wodą. Przed podaniem posól sos do smaku.

Królik marynowany po hiszpańsku - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Naczaj

    Krzysztof Naczaj , 13.05.2018

    Czego to ludzie nie wymyślą

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Królik marynowany po hiszpańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej