
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
3 łyżki
250 mililitrów
3 sztuki
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszkę królika podziel na części, oprósz pieprzem i przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek i cebulę, liście laurowe, tymianek, sok i skórkę z cytryny oraz białe wino. Przykryj miskę i odstaw w chłodne miejsce na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc.

Krok 2
Wyjmij mięso z marynaty (marynatę zachowaj), wytrzyj papierowym ręcznikiem, posól i opanieruj w mące wymieszanej z papryką. Smaż na oliwie na patelni ze wszystkich stron wszystkie kawałki, lekko je rumieniąc. Obsmażone mięso przekładaj do rondla.

Krok 3
W osobnym naczyniu zagotuj marynatę, zalej nią mięso w rondlu i duś na małym ogniu, częściowo przykryte, przez ok. 40 min., w trakcie duszenia podlewając nieco wodą. Przed podaniem posól sos do smaku.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej