Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką
łatwe
168 osób zapisało

Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej na patelni i smaż drobno pokrojoną cebulę do miękkości.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż wraz z cebulą, aż będzie złocisty.
Krok 3
Pomidory z puszki wraz z sokiem dodaj do kurczaka. Pomidory można pokroić w kawałki lub zostawić w całości.
Krok 4
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
Krok 5
Dodaj limonkę do mięsa i na wolnym ogniu duś przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
Dodaj ciecierzycę i pozostaw na kilka minut, aby się nagrzała. Udekoruj kolendrą i skórką z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką
Szukasz propozycji na soczystego kurczaka z dodatkiem warzywnego sosu? Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką to dobry sposób na przyrządzenie mięsa drobiowego. Danie tworzą soczyste pomidory z puszki, pikantna czerwona cebula, kremowa ciecierzyca i, oczywiście, kurczak. Całość doprawia się też sokiem i startą skórką z limonki. Dzięki temu potrawa ma delikatnie kwaśny posmak. Duszone mięso z sosem warto także doprawić świeżymi ziołami – bazylią, oregano czy kolendrą. Te przyprawy można także wykorzystać do dekoracji dania. Tak przygotowaną potrawkę podaje się na ugotowanej fasolce szparagowej. Serwuje się ją zarówno na kolację, jak i obiad. Dołącz do niej ewentualnie ryż lub kaszę, doskonale będzie smakować także z grillowaną bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego upieczonego z ziołami czy serem. Jako uzupełnienie potrawki z kurczaka z soczewicą podaj też mieszankę sałat z oliwą. Masz ochotę na to smaczne połączenie? Z przepisu dowiesz się, jak je stworzyć. Zapoznaj się z nim.