Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką
łatwe
101 osób zapisało
Składniki
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 pęczka
15 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej na patelni i smaż drobno pokrojoną cebulę do miękkości.
Krok 2
Pokrój pierś z kurczaka w kostkę, posyp obficie Przyprawą do kurczaka Knorr i smaż wraz z cebulą, aż będzie złocisty.
Krok 3
Pomidory z puszki wraz z sokiem dodaj do kurczaka. Pomidory można pokroić w kawałki lub zostawić w całości.
Krok 4
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok.
Krok 5
Dodaj limonkę do mięsa i na wolnym ogniu duś przez 10-15 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
Dodaj ciecierzycę i pozostaw na kilka minut, aby się nagrzała. Udekoruj kolendrą i skórką z limonki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką
Szukasz propozycji na soczystego kurczaka z dodatkiem warzywnego sosu? Potrawka z kurczaka z ciecierzycą i fasolką to dobry sposób na przyrządzenie mięsa drobiowego. Danie tworzą soczyste pomidory z puszki, pikantna czerwona cebula, kremowa ciecierzyca i, oczywiście, kurczak. Całość doprawia się też sokiem i startą skórką z limonki. Dzięki temu potrawa ma delikatnie kwaśny posmak. Duszone mięso z sosem warto także doprawić świeżymi ziołami – bazylią, oregano czy kolendrą. Te przyprawy można także wykorzystać do dekoracji dania. Tak przygotowaną potrawkę podaje się na ugotowanej fasolce szparagowej. Serwuje się ją zarówno na kolację, jak i obiad. Dołącz do niej ewentualnie ryż lub kaszę, doskonale będzie smakować także z grillowaną bagietką lub paluszkami z ciasta francuskiego upieczonego z ziołami czy serem. Jako uzupełnienie potrawki z kurczaka z soczewicą podaj też mieszankę sałat z oliwą. Masz ochotę na to smaczne połączenie? Z przepisu dowiesz się, jak je stworzyć. Zapoznaj się z nim.