Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

1

heart
34 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ.

Krok 2

Miąższ z bakłażana, pomidora pokrojonego w kostkę, mięso mielone z indyka i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz.

Krok 3

Napełnić bakłażany farszem, przykryć serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indykaBakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka

Bakłażana z powodzeniem przyrządzisz na wiele sposobów. Odpowiednim będzie np. wydrążenie miąższu tego warzywa i wypełnienie go intensywnie pomidorowym nadzieniem. Zrobisz je ze zmielonego mięsa indyka, kurczaka, wołowego lub wieprzowego. Warto zainteresować się również wariantem warzywnym – z ciecierzycą, kaszą lub dynią. Do farszu będziesz potrzebować także pieczarek oraz pomidorów. W lecie sięgnij po świeże warzywa, natomiast zimą po konserwowe. Wszystko podsmaż ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami. Z mięsem dobrze będą się komponować suszone zioła, takie jak: bazylia, oregano, tymianek czy kolendra. Intensywnego smaku nada potrawie również drobno posiekana cebula – dymka lub czerwona, a także czosnek. Do zagęszczenia farszu wykorzystaj miąższ z bakłażana oraz przetarte pomidory. Opcjonalnie całość zapraw jogurtem lub kwaśną śmietaną. Bakłażana nafaszeruj i oprósz startym żółtym serem. Danie podawaj na gorąco z natką pietruszki lub listkami rukoli. Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczną potrawę!