Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka

Autor: Grace w kuchni

ratingratingratingratingrating

1

34 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ.

Krok 2

Miąższ z bakłażana, pomidora pokrojonego w kostkę, mięso mielone z indyka i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz.

Krok 3

Napełnić bakłażany farszem, przykryć serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indykaBakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka

Bakłażana z powodzeniem przyrządzisz na wiele sposobów. Odpowiednim będzie np. wydrążenie miąższu tego warzywa i wypełnienie go intensywnie pomidorowym nadzieniem. Zrobisz je ze zmielonego mięsa indyka, kurczaka, wołowego lub wieprzowego. Warto zainteresować się również wariantem warzywnym – z ciecierzycą, kaszą lub dynią. Do farszu będziesz potrzebować także pieczarek oraz pomidorów. W lecie sięgnij po świeże warzywa, natomiast zimą po konserwowe. Wszystko podsmaż ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami. Z mięsem dobrze będą się komponować suszone zioła, takie jak: bazylia, oregano, tymianek czy kolendra. Intensywnego smaku nada potrawie również drobno posiekana cebula – dymka lub czerwona, a także czosnek. Do zagęszczenia farszu wykorzystaj miąższ z bakłażana oraz przetarte pomidory. Opcjonalnie całość zapraw jogurtem lub kwaśną śmietaną. Bakłażana nafaszeruj i oprósz startym żółtym serem. Danie podawaj na gorąco z natką pietruszki lub listkami rukoli. Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczną potrawę!