Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka
średnie
43 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
2 łyżki
1 sztuka
10 sztuk
1 sztuka
4 plastry
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana przekroić na pół, posypać solą i odstawić na 15 min. Po tym czasie wydrążyć miąższ.
Krok 2
Miąższ z bakłażana, pomidora pokrojonego w kostkę, mięso mielone z indyka i pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Wlać jogurt i mieszać, aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty farsz.
Krok 3
Napełnić bakłażany farszem, przykryć serem i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zmniejszyć temperaturę i piec przez kilka minut z termoobiegiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażan faszerowany mielonym mięsem z indyka
Bakłażana z powodzeniem przyrządzisz na wiele sposobów. Odpowiednim będzie np. wydrążenie miąższu tego warzywa i wypełnienie go intensywnie pomidorowym nadzieniem. Zrobisz je ze zmielonego mięsa indyka, kurczaka, wołowego lub wieprzowego. Warto zainteresować się również wariantem warzywnym – z ciecierzycą, kaszą lub dynią. Do farszu będziesz potrzebować także pieczarek oraz pomidorów. W lecie sięgnij po świeże warzywa, natomiast zimą po konserwowe. Wszystko podsmaż ze sobą i dopraw ulubionymi przyprawami. Z mięsem dobrze będą się komponować suszone zioła, takie jak: bazylia, oregano, tymianek czy kolendra. Intensywnego smaku nada potrawie również drobno posiekana cebula – dymka lub czerwona, a także czosnek. Do zagęszczenia farszu wykorzystaj miąższ z bakłażana oraz przetarte pomidory. Opcjonalnie całość zapraw jogurtem lub kwaśną śmietaną. Bakłażana nafaszeruj i oprósz startym żółtym serem. Danie podawaj na gorąco z natką pietruszki lub listkami rukoli. Sprawdź nasz przepis i przygotuj smaczną potrawę!


































