Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

6 łyżeczek

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza oczyść z ości. pozostaw skórę. Skrop niewielką ilością oliwy z oliwek, sosem sojowym i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Filety z ryby grilluj z każdej strony z każdej strony 3-5 min. Podawaj z sałatką.

Krok 3

Na grillu ułóż kolby kukurydzy i grilluj do miękkości. Zdejmij z grilla i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Po ostygnięciu zetnij nasiona do miski.

Krok 5

Pomidorki przekrój na pół. Cebulę drobno posiekaj, chili oczyść z nasion i posiekaj. Awokado pokrój na kawałki, czosnek wyciśnij przez praskę.

Krok 6

Całość wymieszaj z połową oliwy, posiekaną kolendrą, kukurydzą i sokiem z limonki. Dopraw odrobiną soli. Sałatkę podawaj z kawałkami grillowanej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z dorsza z kukurydzianą sałatkąFilety z dorsza z kukurydzianą sałatką

Grillowana ryba najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami. Filety z dorsza z kukurydzianą słodko-pikantną sałatką to propozycja nie tylko na wakacyjne przyjęcie w ogrodzie, ale też smaczny obiad na co dzień. Rybę zamiast na ruszcie możesz przygotować, wykorzystując patelnię grillową lub elektrycznego grilla (podobnie jest w przypadku kukurydzy). Pamiętaj jednak, by wtedy posmarować ruszt odrobiną oliwy, aby ryba do niego nie przywarła. Dorsz, marynowany w sosie sojowym, oliwie z oliwek oraz przyprawach, jest po upieczeniu bardzo delikatny i smaczny. Dobrze komponuje się z dość pikantną sałatką przygotowaną z grillowanej kukurydzy, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czosnku, awokado oraz zielonej papryczki. Możesz posypać ją dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub dodać do niej ser, najlepiej mozzarellę, roladkę z sera koziego lub grecką fetę. Jeśli masz ochotę na grillowaną rybę z wyrazistym warzywnym dodatkiem, wypróbuj nasz przepis. Życzymy smacznego.