Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

6 łyżeczek

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza oczyść z ości. pozostaw skórę. Skrop niewielką ilością oliwy z oliwek, sosem sojowym i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Filety z ryby grilluj z każdej strony z każdej strony 3-5 min. Podawaj z sałatką.

Krok 3

Na grillu ułóż kolby kukurydzy i grilluj do miękkości. Zdejmij z grilla i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Po ostygnięciu zetnij nasiona do miski.

Krok 5

Pomidorki przekrój na pół. Cebulę drobno posiekaj, chili oczyść z nasion i posiekaj. Awokado pokrój na kawałki, czosnek wyciśnij przez praskę.

Krok 6

Całość wymieszaj z połową oliwy, posiekaną kolendrą, kukurydzą i sokiem z limonki. Dopraw odrobiną soli. Sałatkę podawaj z kawałkami grillowanej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z dorsza z kukurydzianą sałatkąFilety z dorsza z kukurydzianą sałatką

Grillowana ryba najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami. Filety z dorsza z kukurydzianą słodko-pikantną sałatką to propozycja nie tylko na wakacyjne przyjęcie w ogrodzie, ale też smaczny obiad na co dzień. Rybę zamiast na ruszcie możesz przygotować, wykorzystując patelnię grillową lub elektrycznego grilla (podobnie jest w przypadku kukurydzy). Pamiętaj jednak, by wtedy posmarować ruszt odrobiną oliwy, aby ryba do niego nie przywarła. Dorsz, marynowany w sosie sojowym, oliwie z oliwek oraz przyprawach, jest po upieczeniu bardzo delikatny i smaczny. Dobrze komponuje się z dość pikantną sałatką przygotowaną z grillowanej kukurydzy, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czosnku, awokado oraz zielonej papryczki. Możesz posypać ją dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub dodać do niej ser, najlepiej mozzarellę, roladkę z sera koziego lub grecką fetę. Jeśli masz ochotę na grillowaną rybę z wyrazistym warzywnym dodatkiem, wypróbuj nasz przepis. Życzymy smacznego.