Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

101

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

0.5 szklanki

6 łyżeczek

80 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza oczyść z ości. pozostaw skórę. Skrop niewielką ilością oliwy z oliwek, sosem sojowym i posyp przyprawą Knorr. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Filety z ryby grilluj z każdej strony z każdej strony 3-5 min. Podawaj z sałatką.

Krok 3

Na grillu ułóż kolby kukurydzy i grilluj do miękkości. Zdejmij z grilla i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Po ostygnięciu zetnij nasiona do miski.

Krok 5

Pomidorki przekrój na pół. Cebulę drobno posiekaj, chili oczyść z nasion i posiekaj. Awokado pokrój na kawałki, czosnek wyciśnij przez praskę.

Krok 6

Całość wymieszaj z połową oliwy, posiekaną kolendrą, kukurydzą i sokiem z limonki. Dopraw odrobiną soli. Sałatkę podawaj z kawałkami grillowanej ryby.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety z dorsza z kukurydzianą sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
9 osób ogląda przepis:
Hiszpański omlet
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Filety z dorsza z kukurydzianą sałatkąFilety z dorsza z kukurydzianą sałatką

Grillowana ryba najlepiej smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami. Filety z dorsza z kukurydzianą słodko-pikantną sałatką to propozycja nie tylko na wakacyjne przyjęcie w ogrodzie, ale też smaczny obiad na co dzień. Rybę zamiast na ruszcie możesz przygotować, wykorzystując patelnię grillową lub elektrycznego grilla (podobnie jest w przypadku kukurydzy). Pamiętaj jednak, by wtedy posmarować ruszt odrobiną oliwy, aby ryba do niego nie przywarła. Dorsz, marynowany w sosie sojowym, oliwie z oliwek oraz przyprawach, jest po upieczeniu bardzo delikatny i smaczny. Dobrze komponuje się z dość pikantną sałatką przygotowaną z grillowanej kukurydzy, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czosnku, awokado oraz zielonej papryczki. Możesz posypać ją dodatkowo posiekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub dodać do niej ser, najlepiej mozzarellę, roladkę z sera koziego lub grecką fetę. Jeśli masz ochotę na grillowaną rybę z wyrazistym warzywnym dodatkiem, wypróbuj nasz przepis. Życzymy smacznego.