
Składniki
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą i czosnkiem i odstawiamy a godzinę. Gdy kurczak nabierze smaku, obsmażamy go na mocno rozgrzanej patelni.
Krok 2
Warzywa kroimy i mieszamy ze sobą.
Krok 3
Placki podgrzewamy zgodnie z zaleceniami producenta, na każdym układamy sałatę, kurczaka i warzywa. Polewamy ketchupem i doprawiamy sosem tabasco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z kurczakiem
Tortilla od dłuższego czasu robi furorę wśród przekąsek. Dzięki łatwości, z jaką można ją przygotować, coraz częściej wypiera popularne kanapki. Meksykański placek można wypełnić swoimi ulubionymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi, polać je sosem, i smaczne danie gotowe. My proponujemy przepis na tortillę z kurczakiem. Przy jej przygotowywaniu najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Pokrojonego w kostkę, surowego kurczaka z przyprawami powinniśmy odstawić na około godzinę, aby nabrał wyrazistego smaku. Dlatego warto przygotować go wcześniej. Jednak jeśli nie masz tyle czasu, możesz mocniej go przyprawić i smażyć od razu, potrawa będzie równie smaczna. Do papryki, pomidorów, ogórków i sałaty warto dołączyć również inne warzywa. Dobrze będą komponowały się np. suszone pomidory, oliwki lub duszona z czosnkiem cukinia. Jeśli nie wyobrażasz sobie meksykańskiego dania bez sera żółtego, także włóż go do środka. Świetnie sprawdzi się też ser feta lub biała mozzarella. Stwórz tortillę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem!






























