Domowa tortilla z kurczakiem i sosem Tabasco przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z kurczakiem

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą i czosnkiem i odstawiamy a godzinę. Gdy kurczak nabierze smaku, obsmażamy go na mocno rozgrzanej patelni.

Krok 2

Warzywa kroimy i mieszamy ze sobą.

Krok 3

Placki podgrzewamy zgodnie z zaleceniami producenta, na każdym układamy sałatę, kurczaka i warzywa. Polewamy ketchupem i doprawiamy sosem tabasco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z kurczakiemTortilla z kurczakiem

Tortilla od dłuższego czasu robi furorę wśród przekąsek. Dzięki łatwości, z jaką można ją przygotować, coraz częściej wypiera popularne kanapki. Meksykański placek można wypełnić swoimi ulubionymi dodatkami mięsnymi i warzywnymi, polać je sosem, i smaczne danie gotowe. My proponujemy przepis na tortillę z kurczakiem. Przy jej przygotowywaniu najwięcej czasu zajmuje marynowanie mięsa. Pokrojonego w kostkę, surowego kurczaka z przyprawami powinniśmy odstawić na około godzinę, aby nabrał wyrazistego smaku. Dlatego warto przygotować go wcześniej. Jednak jeśli nie masz tyle czasu, możesz mocniej go przyprawić i smażyć od razu, potrawa będzie równie smaczna. Do papryki, pomidorów, ogórków i sałaty warto dołączyć również inne warzywa. Dobrze będą komponowały się np. suszone pomidory, oliwki lub duszona z czosnkiem cukinia. Jeśli nie wyobrażasz sobie meksykańskiego dania bez sera żółtego, także włóż go do środka. Świetnie sprawdzi się też ser feta lub biała mozzarella. Stwórz tortillę według naszego przepisu i ciesz się jej smakiem!