Zapiekanka indyjska: curry z makaronem, kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

309 osób wydrukowało

Pobierz pdf

554 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

200 gramów

200 mililitrów

350 mililitrów

1 pęczek

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulę oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę oraz kurczaka – na koniec dodaj pastę curry i smaż jeszcze chwilę razem.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z woda oraz śmietaną. Wlej na patelnię z kurczakiem i gotuj 1 minutę.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 2

Krok 3

Wsyp odsączoną cieciorkę i wymieszaj.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 3

Krok 4

Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz świeżą kolendrą.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jako dodatek możesz przygotować jogurtowy sos – wymieszaj 200 g naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj sok z ½ cytryny oraz pęczek posiekanej kolendry.

2

Opinie o przepisie

  • klaole ole

    klaole ole , 10.02.2020

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kiełtyka

    Ania Kiełtyka , 05.04.2017

    zamiast śmietany spokojnie można dać mleko kokosowe bardziej pasuje. i mniejszy makaron bo duże muszle nie wchłaniają całą powierzchnia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curryIndyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry

Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i curry. Połączysz w niej popularne dodatki, takie jak kurczak i makaron, ze składnikami typowymi dla kuchni orientalnej, czyli zieloną pastą curry oraz niezwykle lubianą w tamtej części świata ciecierzycą. Żeby delikatne mięso z kurczaka nabrało pikantnego smaku, podsmaż je razem z cebulą, czosnkiem i pastą curry. Ta w wersji zielonej jest najostrzejsza, więc jeśli lubisz łagodne potrawy, wybierz żółtą albo czerwoną. Przygotuj aksamitny sos i dodaj do niego ciecierzycę z puszki. Jeśli wolisz suchą, namocz ją w wodzie i ugotuj odpowiednio wcześniej. Połącz sos, ciecierzycę i kurczaka, gotuj razem przez chwilę, by smaki się przeniknęły, a następnie zalej tą mieszanką makaronowe muszle. Zapiecz potrawę, odkrywając ją na chwilę przed wyjęciem z piekarnika – dzięki temu zarumieni się. Przed podaniem posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sprawdź, jak smakuje indyjska zapiekanka makaronowa przyrządzona na podstawie naszego przepisu.