Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
łatwe
547 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
200 gramów
200 mililitrów
350 mililitrów
1 pęczek
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulę oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę oraz kurczaka – na koniec dodaj pastę curry i smaż jeszcze chwilę razem.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z woda oraz śmietaną. Wlej na patelnię z kurczakiem i gotuj 1 minutę.

Krok 3
Wsyp odsączoną cieciorkę i wymieszaj.

Krok 4
Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Krok 5
Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz świeżą kolendrą.


Dobra rada:
Jako dodatek możesz przygotować jogurtowy sos – wymieszaj 200 g naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj sok z ½ cytryny oraz pęczek posiekanej kolendry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry
Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i curry. Połączysz w niej popularne dodatki, takie jak kurczak i makaron, ze składnikami typowymi dla kuchni orientalnej, czyli zieloną pastą curry oraz niezwykle lubianą w tamtej części świata ciecierzycą. Żeby delikatne mięso z kurczaka nabrało pikantnego smaku, podsmaż je razem z cebulą, czosnkiem i pastą curry. Ta w wersji zielonej jest najostrzejsza, więc jeśli lubisz łagodne potrawy, wybierz żółtą albo czerwoną. Przygotuj aksamitny sos i dodaj do niego ciecierzycę z puszki. Jeśli wolisz suchą, namocz ją w wodzie i ugotuj odpowiednio wcześniej. Połącz sos, ciecierzycę i kurczaka, gotuj razem przez chwilę, by smaki się przeniknęły, a następnie zalej tą mieszanką makaronowe muszle. Zapiecz potrawę, odkrywając ją na chwilę przed wyjęciem z piekarnika – dzięki temu zarumieni się. Przed podaniem posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sprawdź, jak smakuje indyjska zapiekanka makaronowa przyrządzona na podstawie naszego przepisu.