Zapiekanka indyjska: curry z makaronem, kurczakiem | Przepisy.pl pixel

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
281 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

307 osób wydrukowało

Pobierz pdf

549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

200 gramów

200 mililitrów

350 mililitrów

1 pęczek

100 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, cebulę oraz czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż czosnek, cebulę oraz kurczaka – na koniec dodaj pastę curry i smaż jeszcze chwilę razem.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z woda oraz śmietaną. Wlej na patelnię z kurczakiem i gotuj 1 minutę.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 2

Krok 3

Wsyp odsączoną cieciorkę i wymieszaj.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 3

Krok 4

Makaron wsyp do naczynia żaroodpornego, wlej przygotowany sos i wymieszaj.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 40 minut. Upieczoną zapiekankę wyjmij z piekarnika, posyp pokrojonym w kostkę serem oraz świeżą kolendrą.

Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jako dodatek możesz przygotować jogurtowy sos – wymieszaj 200 g naturalnego jogurtu z posiekanym ząbkiem czosnku, dodaj sok z ½ cytryny oraz pęczek posiekanej kolendry.

2

Opinie o przepisie

  • klaole ole

    klaole ole , 10.02.2020

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Kiełtyka

    Ania Kiełtyka , 05.04.2017

    zamiast śmietany spokojnie można dać mleko kokosowe bardziej pasuje. i mniejszy makaron bo duże muszle nie wchłaniają całą powierzchnia

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curryIndyjska zapiekanka makaronowa z kurczakiem i curry

Masz ochotę na potrawę w indyjskim stylu? Przyrządź więc zapiekankę makaronową z kurczakiem i curry. Połączysz w niej popularne dodatki, takie jak kurczak i makaron, ze składnikami typowymi dla kuchni orientalnej, czyli zieloną pastą curry oraz niezwykle lubianą w tamtej części świata ciecierzycą. Żeby delikatne mięso z kurczaka nabrało pikantnego smaku, podsmaż je razem z cebulą, czosnkiem i pastą curry. Ta w wersji zielonej jest najostrzejsza, więc jeśli lubisz łagodne potrawy, wybierz żółtą albo czerwoną. Przygotuj aksamitny sos i dodaj do niego ciecierzycę z puszki. Jeśli wolisz suchą, namocz ją w wodzie i ugotuj odpowiednio wcześniej. Połącz sos, ciecierzycę i kurczaka, gotuj razem przez chwilę, by smaki się przeniknęły, a następnie zalej tą mieszanką makaronowe muszle. Zapiecz potrawę, odkrywając ją na chwilę przed wyjęciem z piekarnika – dzięki temu zarumieni się. Przed podaniem posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sprawdź, jak smakuje indyjska zapiekanka makaronowa przyrządzona na podstawie naszego przepisu.