Krem pomidorowy z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem pomidorowy z grzankami

zapiekanymi z mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

327 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

4 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na oliwie. Dodaj pomidory, 200 ml wody i zagotuj.

Krok 2

Zupę przypraw kostkami rosołowymi, zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj na krem.

Krok 3

Kromki pieczywa opiecz na złoty kolor w rozgrzanym piekarniku. Na 4 kromki nałóż ser i przykryj każdą z nich pozostałymi kromkami. Ponownie zapiecz w piekarniku, ale tylko chwilę aby ser rozpuścił się. Gotową zupę udekoruj listkami bazylii i podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zaostrzyć nieco smak zupy, dodaj odrobinę posiekanej papryczki chilli. Jeśli lubisz kremowe zupy, dodaj 100 ml śmietany.

13

Opinie o przepisie

  • Kamil Włodyka

    Kamil Włodyka , 30.05.2016

    kwaśna że aż gębę wykrzywia :) ktoś kto te przepisy wymyśla próbuje je potem?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 26.05.2016

    No to już pół kroku bliżej do smaku (rezygnacja z wzmacniaczy smaku: glutaminianu monosodowego, inozynianu disodowego, guanylanu disodowego), prawie gratulacje ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Ciarkowski

    Leszek Ciarkowski , 25.05.2016

    Jadziu estetycznie jest zaserwowane Twoje danie, ale moje pasztety na bazie roślinnej przypominającej w swoim smaku pasztety mięsne i przebiją sztuczne potrawy. Stałem się specjalistą bez skromności pasztetów z kabaczków, z jajek, pieczarek, soi i z innych kombinacji roślinnej, a nawet moje dwa pieski też się zajadają tymi pasztetami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Hirschberg

    Elżbieta Hirschberg , 25.05.2016

    Zarobki obzarciuchy pozeracze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień , 25.05.2016

    Smacznego pyszne jedzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Boguslawa Spiewak

    Boguslawa Spiewak , 25.05.2016

    Pycha wszystko pomidorowe. Zrobie taki kremik

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Majcher

    Maria Majcher , 25.05.2016

    Ja dla podkręcenia smaku dodałabym podczas gotowania odrobinę papryczki chili

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witek Ratajczak

    Witek Ratajczak , 25.05.2016

    Uwielbiam kremy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zdzisława Orlik

    Zdzisława Orlik , 25.05.2016

    Pomidory "zapuszkowane" są w pełni dojrzałości. Lepsze takie, niż te blade dostępne obecnie w sklepie. Zamiast kostki rosołowej można dodać masło klarowane i zioła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Stecki

    Janusz Stecki , 25.05.2016

    Jak może być smaczna zupa z puszek i kostek rosołowych?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Manuela Krüger

    Manuela Krüger , 25.05.2016

    Tylko głodna sie zrobiłam :P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Przepiora

    Bozena Przepiora , 25.05.2016

    Zrobcie to wpadne pozdrawiam :*

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk , 07.02.2016

    Szybka w przygotowaniu i przepyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem pomidorowy z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej