Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

0 gramów

1 łyżka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To genialny pomysł również na piknik. Napychasz bochenek wszystkim, co akurat jest pod

Krok 2

ręką, czekasz jakiś czas, aby wszystko się w nim uleżało (najlepiej w chłodzie), zawijasz

Krok 3

w pergamin i zabierasz na wycieczkę. Potem rozwijasz i kroisz jak tort. Mniam. A jakie

Krok 4

praktyczne...

Krok 5

Płasko zetnij wierzch chleba (ok. 3 cm od góry). Wydrąż miąższ, chlebową miseczkę

Krok 6

wysmaruj od środka tapenadą. Cukinię, paprykę i bakłażana posmaruj niedużą ilością

Krok 7

oliwy, oprósz przyprawą Delikat do mięs i innych potraw. Grilluj, aż warzywa będą miękkie.

Krok 8

Wymieszaj ocet winny z czosnkiem, pozostałą oliwą, kolendrą i bazylią. Przypraw solą

Krok 9

i pieprzem, dodaj do upieczonych warzyw, wymieszaj. Układaj przygotowane składniki

Krok 10

w chlebie w następującej kolejności: najpierw bakłażany, potem mozzarella, pesto, cukinia,

Krok 11

pomidory, pesto, żółta papryka. Odcięty wcześniej wierzch chleba posmaruj od spodu

Krok 12

tapenadą i przykryj nim bochenek.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej