Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku
średnie
6 osób zapisało
Składniki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To genialny pomysł również na piknik. Napychasz bochenek wszystkim, co akurat jest pod
Krok 2
ręką, czekasz jakiś czas, aby wszystko się w nim uleżało (najlepiej w chłodzie), zawijasz
Krok 3
w pergamin i zabierasz na wycieczkę. Potem rozwijasz i kroisz jak tort. Mniam. A jakie
Krok 4
praktyczne...
Krok 5
Płasko zetnij wierzch chleba (ok. 3 cm od góry). Wydrąż miąższ, chlebową miseczkę
Krok 6
wysmaruj od środka tapenadą. Cukinię, paprykę i bakłażana posmaruj niedużą ilością
Krok 7
oliwy, oprósz przyprawą Delikat do mięs i innych potraw. Grilluj, aż warzywa będą miękkie.
Krok 8
Wymieszaj ocet winny z czosnkiem, pozostałą oliwą, kolendrą i bazylią. Przypraw solą
Krok 9
i pieprzem, dodaj do upieczonych warzyw, wymieszaj. Układaj przygotowane składniki
Krok 10
w chlebie w następującej kolejności: najpierw bakłażany, potem mozzarella, pesto, cukinia,
Krok 11
pomidory, pesto, żółta papryka. Odcięty wcześniej wierzch chleba posmaruj od spodu
Krok 12
tapenadą i przykryj nim bochenek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej