Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To genialny pomysł również na piknik. Napychasz bochenek wszystkim, co akurat jest pod
Krok 2
ręką, czekasz jakiś czas, aby wszystko się w nim uleżało (najlepiej w chłodzie), zawijasz
Krok 3
w pergamin i zabierasz na wycieczkę. Potem rozwijasz i kroisz jak tort. Mniam. A jakie
Krok 4
praktyczne...
Krok 5
Płasko zetnij wierzch chleba (ok. 3 cm od góry). Wydrąż miąższ, chlebową miseczkę
Krok 6
wysmaruj od środka tapenadą. Cukinię, paprykę i bakłażana posmaruj niedużą ilością
Krok 7
oliwy, oprósz przyprawą Delikat do mięs i innych potraw. Grilluj, aż warzywa będą miękkie.
Krok 8
Wymieszaj ocet winny z czosnkiem, pozostałą oliwą, kolendrą i bazylią. Przypraw solą
Krok 9
i pieprzem, dodaj do upieczonych warzyw, wymieszaj. Układaj przygotowane składniki
Krok 10
w chlebie w następującej kolejności: najpierw bakłażany, potem mozzarella, pesto, cukinia,
Krok 11
pomidory, pesto, żółta papryka. Odcięty wcześniej wierzch chleba posmaruj od spodu
Krok 12
tapenadą i przykryj nim bochenek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























