Chleb niespodzianka z grillowanymi warzywami po nicejsku
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To genialny pomysł również na piknik. Napychasz bochenek wszystkim, co akurat jest pod
Krok 2
ręką, czekasz jakiś czas, aby wszystko się w nim uleżało (najlepiej w chłodzie), zawijasz
Krok 3
w pergamin i zabierasz na wycieczkę. Potem rozwijasz i kroisz jak tort. Mniam. A jakie
Krok 4
praktyczne...
Krok 5
Płasko zetnij wierzch chleba (ok. 3 cm od góry). Wydrąż miąższ, chlebową miseczkę
Krok 6
wysmaruj od środka tapenadą. Cukinię, paprykę i bakłażana posmaruj niedużą ilością
Krok 7
oliwy, oprósz przyprawą Delikat do mięs i innych potraw. Grilluj, aż warzywa będą miękkie.
Krok 8
Wymieszaj ocet winny z czosnkiem, pozostałą oliwą, kolendrą i bazylią. Przypraw solą
Krok 9
i pieprzem, dodaj do upieczonych warzyw, wymieszaj. Układaj przygotowane składniki
Krok 10
w chlebie w następującej kolejności: najpierw bakłażany, potem mozzarella, pesto, cukinia,
Krok 11
pomidory, pesto, żółta papryka. Odcięty wcześniej wierzch chleba posmaruj od spodu
Krok 12
tapenadą i przykryj nim bochenek.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej