Soczysty kurczak z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą
łatwe
1513 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z trzema łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Smaż je na patelni przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Mięso możesz przed smażeniem przeciąć wzdłuż na pół. Uzyskasz wtedy cztery porcje, jednocześnie skracając czas smażenia.

Krok 2
Suszone pomidory i mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Ser i pomidory połącz ze sobą, dodając łyżeczkę bułki tartej. Tak przygotowany farsz ułóż na piersi. Aby nieco wzbogacić smak farszu, dodaj do niego posiekaną bazylię i dowolne orzeszki.

Krok 3
Na patelnię wlej kilka łyżek wody, jednocześnie ją przykrywając. Całość odparuj przez 30 sekund, tak aby farsz się zagrzał. Gotowe kotlety podawaj z ryżem i warzywami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Dania nawiązujące do kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Zalicza się do nich między innymi soczystego kurczaka z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Niezbędne składniki dostępne są cały rok, więc danie może stać się stałym punktem Twojego menu. Mozzarella na patelni i soczysty kurczak to duet doskonały!
Dla kogo?
Tego typu połączenie składników zasmakuje nie tylko osobom dorosłym, lecz również dzieciom, które kochają pomidory i ciągnący się ser mozzarella rodem z pizzy. To prosty i sprawdzony przepis. Nie czekaj, niech pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami z patelni zawita do Twojego codziennego menu!
Na jaką okazję?
Obiad, kolacja z ukochaną osobą, większa uroczystość – każda z tych okazji jest idealna na podanie naszej receptury. Kurczak z mozzarellą na patelni to przecież wybitne danie, które przypadnie do gustu najbardziej wymagających smakoszy. Nie wierzysz? Spróbuj, a szybko zmienisz zdanie!
Czy wiesz, że?
Dzięki marynacie z oliwy i kostki bulionowej pierś z kurczaka z mozzarellą na patelni zawsze się udaje. Przyrządzając ją na patelni sprawisz, że mięso będzie soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Dla urozmaicenia:
Filet z kurczaka z mozzarellą na patelni smakuje doskonale, ale jeśli ugotujesz do niego ryż, zagwarantujesz sobie treściwy obiad. A może wolisz zaserwować go w towarzystwie warzyw? Tak przyrządzony kurczak może być przekąską na przyjęcie lub pomysłem na lunch do pracy. Pycha!