Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z trzema łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Smaż je na patelni przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Mięso możesz przed smażeniem przeciąć wzdłuż na pół. Uzyskasz wtedy cztery porcje, jednocześnie skracając czas smażenia.
Krok 2
Suszone pomidory i mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Ser i pomidory połącz ze sobą, dodając łyżeczkę bułki tartej. Tak przygotowany farsz ułóż na piersi. Aby nieco wzbogacić smak farszu, dodaj do niego posiekaną bazylię i dowolne orzeszki.
Krok 3
Na patelnię wlej kilka łyżek wody, jednocześnie ją przykrywając. Całość odparuj przez 30 sekund, tak aby farsz się zagrzał. Gotowe kotlety podawaj z ryżem i warzywami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Dania nawiązujące do kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Zalicza się do nich między innymi soczystego kurczaka z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Niezbędne składniki dostępne są cały rok, więc danie może stać się stałym punktem Twojego menu. Mozzarella na patelni i soczysty kurczak to duet doskonały!
Dla kogo?
Tego typu połączenie składników zasmakuje nie tylko osobom dorosłym, lecz również dzieciom, które kochają pomidory i ciągnący się ser mozzarella rodem z pizzy. To prosty i sprawdzony przepis. Nie czekaj, niech pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami z patelni zawita do Twojego codziennego menu!
Na jaką okazję?
Obiad, kolacja z ukochaną osobą, większa uroczystość – każda z tych okazji jest idealna na podanie naszej receptury. Kurczak z mozzarellą na patelni to przecież wybitne danie, które przypadnie do gustu najbardziej wymagających smakoszy. Nie wierzysz? Spróbuj, a szybko zmienisz zdanie!
Czy wiesz, że?
Dzięki marynacie z oliwy i kostki bulionowej pierś z kurczaka z mozzarellą na patelni zawsze się udaje. Przyrządzając ją na patelni sprawisz, że mięso będzie soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Dla urozmaicenia:
Filet z kurczaka z mozzarellą na patelni smakuje doskonale, ale jeśli ugotujesz do niego ryż, zagwarantujesz sobie treściwy obiad. A może wolisz zaserwować go w towarzystwie warzyw? Tak przyrządzony kurczak może być przekąską na przyjęcie lub pomysłem na lunch do pracy. Pycha!