Soczysty kurczak z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą
łatwe
1518 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
100 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozetrzyj kostkę rosołową Knorr z trzema łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzyj piersi z kurczaka. Smaż je na patelni przez około 15 minut, obracając co jakiś czas. Mięso możesz przed smażeniem przeciąć wzdłuż na pół. Uzyskasz wtedy cztery porcje, jednocześnie skracając czas smażenia.

Krok 2
Suszone pomidory i mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Ser i pomidory połącz ze sobą, dodając łyżeczkę bułki tartej. Tak przygotowany farsz ułóż na piersi. Aby nieco wzbogacić smak farszu, dodaj do niego posiekaną bazylię i dowolne orzeszki.

Krok 3
Na patelnię wlej kilka łyżek wody, jednocześnie ją przykrywając. Całość odparuj przez 30 sekund, tak aby farsz się zagrzał. Gotowe kotlety podawaj z ryżem i warzywami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą
Dania nawiązujące do kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych w naszym kraju. Zalicza się do nich między innymi soczystego kurczaka z patelni z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Niezbędne składniki dostępne są cały rok, więc danie może stać się stałym punktem Twojego menu. Mozzarella na patelni i soczysty kurczak to duet doskonały!
Dla kogo?
Tego typu połączenie składników zasmakuje nie tylko osobom dorosłym, lecz również dzieciom, które kochają pomidory i ciągnący się ser mozzarella rodem z pizzy. To prosty i sprawdzony przepis. Nie czekaj, niech pierś z kurczaka z mozzarellą i pomidorami z patelni zawita do Twojego codziennego menu!
Na jaką okazję?
Obiad, kolacja z ukochaną osobą, większa uroczystość – każda z tych okazji jest idealna na podanie naszej receptury. Kurczak z mozzarellą na patelni to przecież wybitne danie, które przypadnie do gustu najbardziej wymagających smakoszy. Nie wierzysz? Spróbuj, a szybko zmienisz zdanie!
Czy wiesz, że?
Dzięki marynacie z oliwy i kostki bulionowej pierś z kurczaka z mozzarellą na patelni zawsze się udaje. Przyrządzając ją na patelni sprawisz, że mięso będzie soczyste w środku, a chrupiące na zewnątrz.
Dla urozmaicenia:
Filet z kurczaka z mozzarellą na patelni smakuje doskonale, ale jeśli ugotujesz do niego ryż, zagwarantujesz sobie treściwy obiad. A może wolisz zaserwować go w towarzystwie warzyw? Tak przyrządzony kurczak może być przekąską na przyjęcie lub pomysłem na lunch do pracy. Pycha!