Pola pełne słoneczników wyglądają zachwycająco i są niezwykle fotogeniczne. Kwiaty pięknie prezentują się na zdjęciach oprawionych w ramki, lecz posiadanie ziaren słonecznika w kuchennych zapasach przynosi jeszcze więcej przyjemności. Prażony słonecznik nadaje się do jedzenia na surowo, lecz głębię jego smaku można łatwo wydobyć dzięki krótkiej obróbce. Jak się praży słonecznik i jak go wykorzystać? Podpowiadamy!

Prażenie słonecznika – po co to robić?

Ten prosty manewr wzmacnia smak ziaren, dzięki czemu stają się bardziej wyraziste. Zyskują również apetyczny złoto-brązowy kolor. W daniach docenicie nie tylko ich walory smakowe, ale też dekoracyjne. Kremowe zupy, sałatki, surówki, makarony, kasze i desery będą kusić już na pierwszy rzut oka – wystarczy tylko, że dowiecie się, jak się praży słonecznik.

Jak uprażyć słonecznik na patelni?

Prażenie słonecznika to czynność, którą docenią wszyscy amatorzy gotowania. Nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga profesjonalnego sprzętu, a daje kapitalne efekty. Sprawdźcie, jak uprażyć słonecznik i przekonajcie się, że to naprawdę proste.

  1. Przygotujcie suchą, szeroką patelnię.
  2. Wysypcie ziarna tak, by przykryły dno. Warstwa słonecznika nie powinna być zbyt gruba. Jeśli posiadacie dużą ilość nasion, prażcie je partiami.
  3. Ustawcie małą moc palnika – prażenie słonecznika na patelni nie powinno być przyspieszane.
  4. Gdy ziarna zaczną nabierać złotego koloru, potrząśnijcie patelnią lub przemieszajcie je drewnianą łyżką, by uprażyły się równomiernie z każdej strony.
  5. Prażenie potrwa 8-9 minut.

Jak uprażyć słonecznik w piekarniku?

Prażenie słonecznika na patelni nie jest jedyną metodą, której warto spróbować. Z równie dobrymi efektami można zrobić to w piekarniku.

  1. Ziarna wysypcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Przed prażeniem słonecznik możecie skropić olejem oraz doprawić odrobiną soli.
  3. Ziarna włóżcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C.
  4. Czas pieczenia ustawcie na 8-10 minut. W międzyczasie zaglądajcie do ziaren, by odwrócić je na drugą stronę i skontrolować czy się nie przypalają.

Prażenie słonecznika w łupinach

Sam proces prażenia wygląda dokładnie tak samo, choć trwa kilka minut dłużej. Prażenie słonecznika w łupinach sprawia, że ziarna stają się jeszcze bardziej aromatyczne. Trzeba pamiętać, że ich łuskanie i tak nas nie ominie. Łusek po prażeniu słonecznika nie należy spożywać, ponieważ cechują się negatywnym działaniem na układ trawienny.

Małe jest wielkie! Przepisy z prażonym słonecznikiem

To zdanie najlepiej opisuje ziarna słonecznika i mnogość ich zastosowań kulinarnych. Lubicie zupy kremy? Wypróbujcie przepis na słoneczną zupę, która przypomni o wakacjach nawet w środku zimy. Prażony słonecznik przyda się także do zrobienia pasty warzywnej z buraków – jesteśmy pewni, że w takim wydaniu jeszcze jej nie jedliście! Pora na krótką podróż w kierunku orientalnych smaków w towarzystwie sałatki curry z pestkami słonecznika, którą śmiało możecie zabrać do pracy lub szkoły. Potrzebujecie pomysłu na bardziej stylowe danie? Aromatycznej sałatce z truskawkami i suszoną szynką nie można odmówić elegancji.

Czas na danie główne. Zamiast po raz kolejny serwować kotlety mielone, zaproponujcie bliskim placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną. Oto sposób na bezmięsny i pyszny posiłek. Z kolei naleśniki ze szpinakiem i camembertem są doskonałą propozycją dla osób, które w jednym daniu chcą zmieścić zarówno dużą porcję warzyw, jak i mięsne dodatki, a także nauczyć się, jak uprażyć słonecznik zwieńczający smak całego obiadu.