Dla zdrowia!
Każdy z nas ma takie dni, kiedy najprostsze czynności idą jak po grudzie, nic się nie udaje, a pozytywne myślenie nie pomaga. W takich chwilach aż chce się sięgnąć po ulubioną czekoladę, pierniczki albo inne delicje. Poczekaj! Pestki dyni są zdecydowanie zdrowszym pocieszycielem! W towarzystwie potasu i witamin z grupy B magnez zadba o układ nerwowy. Podjadanie czekolady w chwilach kryzysu odchodzi w niepamięć! Niepozorne pestki to doskonałe źródło witamin E, C oraz A. Zwracają na siebie uwagę wysoką zawartością cynku, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Zdrowy odpoczynek jest tak samo ważny jak racjonalny jadłospis i aktywny tryb życia. Trudno przestrzegać tych wszystkich zasad? Z dynią to pestka!
powrót do góryZainspiruj się!
Dynie różnią się między sobą. Każdy gatunek da się rozpoznać po wielkości, kształcie, kolorze skórki i miąższu. Istnieją egzemplarze, które z łatwością zmieścimy do torby na zakupy, lecz świat widział już nawet kilkusetkilogramowe giganty. Ich odmian jest bez liku, ale to jeszcze nic w porównaniu z możliwościami, jakie dają nam te charakterystyczne rośliny i ich pestki w kuchni! Zupa „Trio dyniowe” to kumulacja miąższu, nasion i oleju. Pestki z dyni mogą ci towarzyszyć od rana wieczora! Niech śniadanie wypełni korzenny zapach słodkich bułeczek z dynią, a dzień rozpoczniesz w wyjątkowo dobrym humorze, niezależnie od tego, którą nogą wstałeś. Chrupiące batony crunch dodadzą mocy, gdy poranna kawa przestanie działać. Co najważniejsze, takie słodycze to nie grzech! Brak pomysłu na obiad? Wykorzystaj przepis na kurczaka z farszem z kaszy i mix sałat z pestkami z dyni i pomidorem. Zdrowo i pysznie! W podobnym klimacie zapowiada się również kolacja. Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami to lekkie zakończenie dnia, po którym nocne podjadanie ci nie grozi.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Na cenne właściwości pestek dyni zwróciły uwagę indiańskie plemiona. Na terenie Meksyku odnaleziono grobowce sprzed 10 tysięcy lat, w których przetrwały resztki tych wyjątkowych nasion. Robi wrażenie!
- Wyprawy Kolumba z pewnością przyczyniły się do spopularyzowania dyni w Europie. Początkowo traktowano ją jako egzotyczną nowinkę. Wystarczyło jednak 100 lat, by została rośliną uprawianą na szeroką skalę.
- Prażone pestki dyni można z łatwością przygotować w domowym zaciszu. W pierwszej kolejności należy je dokładnie umyć, następnie rozłożyć na blasze i włożyć do nagrzanego do 170ᵒC piekarnika na 10–15 minut.
- Sól wydaje się najbardziej oczywistym dodatkiem. Warto spróbować także meksykańskiej wariacji i dodać do pestek odrobinę sproszkowanej papryczki chili oraz soku z limonki.
Z czym to się je?
Zainteresowanie zdrowym odżywianiem zaprowadziło wiele rodzajów nasion na pierwsze miejsce spożywczych list przebojów. Pestki dyni zdążyły już ugruntować swoją pozycję jako jeden z najbardziej wartościowych darów natury. W niektórych kuchniach są wręcz absolutnym must have. Ciemnozielone nasiona mają płaski kształt, ale z pewnością nie można tego powiedzieć o ich smaku! Budują swoją karierę na lekkiej, ale rozpoznawalnej orzechowej nucie. Stawiają na prostotę – pestki dyni można spożywać tuż po wydrążeniu warzywa. Suszonym albo prażonym także nie brakuje uroku. Występy solo to ich specjalność. Pestki dyni są znakomitą przekąską, którą zawsze warto mieć przy sobie podczas oglądania filmu, w trakcie papierkowej roboty, w drodze na trening albo w czasie pieszej wycieczki za miasto. To smak, którym długo się nie znudzisz! Przyjemnie chrupią dodane do jogurtu naturalnego, owsianki albo musli. Samodzielne przygotowanie granoli to nic trudnego! Oprócz pestek dyni przydadzą się prażone ziarna ulubionych zbóż i kawałki suszonych owoców, np. moreli i śliwek. Mieszanki dostępne w sklepach mogą się schowa ! Nasiona dyni przekonają największego sceptyka do przygotowania własnego pieczywa na zakwasie. Domowa piekarnia? Od zapachu świeżych bułeczek można się uzależnić! Wyrastające wewnątrz pomarańczowej dyni pestki są wprost stworzone do wypieków, zwłaszcza z mąki razowej czy graham. Kruche ciasteczka jeszcze nigdy nie były tak zdrowe! Jeśli warzywne zupy nie wyglądają na pożywne danie, pestki dyni z pewnością to zmienią. Nie tylko uatrakcyjnią wygląd zupy, lecz także sprawią, że drugie danie będzie musiało nieco poczekać na swoją kolej. Sałatki warzywne też zmienią swój charakter w ich towarzystwie. Potrawy z kurczaka i owoców morza aż się proszą o ten wyrazisty dodatek! W całości pestki dyni prezentują się naprawdę dobrze. Nie boją się jednak scenicznych metamorfoz – pokruszone z dodatkiem pszennej mąki lub bułki tartej popracują nad wyglądem i smakiem panierki do kotletów. Warzywny dip albo pestkowe pesto? Trudno będzie się od nich oderwać! Nie żałujmy sobie dyniowych łakoci. Olej z pestek dyni to bardzo wdzięczna baza do dressingu, którym polejesz niejedną sałatkę. Rozkwita w towarzystwie octu balsamicznego, miodu i musztardy. Gotowanie to łatwizna, pod warunkiem że mamy w zanadrzu odpowiednie składniki!
powrót do góry
Komentarze (0)