Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną
łatwe
138 osób zapisało

Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
70 gramów
1 sztuka
50 gramów
0.5 pęczka
50 mililitrów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraka zawiń w folię i upiecz w piecu.

Krok 2
Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Krok 3
Do wystudzonej kaszy dodaj pokrojonego w kostkę buraka, jajko, mąkę, ziarno upalonego na patelni słonecznika i połowę posiekanej natki.

Krok 4
Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną
Czas na placki w nowej odsłonie! I choć klasyka zawsze się obroni, pora wprowadzić do swojej kuchni nowoczesny akcent. Ciekawą alternatywą dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych mogą być te przygotowane z intensywnie czerwonych buraków. Cała gama kolorów na talerzu gwarantowana! Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną to hit tego sezonu!
Dla kogo?
Kolorowe placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną zachęcają swoim kształtem i wyglądem, dlatego z pewnością zainteresują nawet wymagających smakoszy.
Na jaką okazję?
Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i szybkiej przekąski. Ich przygotowanie jest zdecydowanie mniej czasochłonne w porównaniu do tych przyrządzonych z ziemniaków.
Czy wiesz, że?
Buraki to nie tylko pyszne warzywo, ale również całkiem dobry barwnik. Zastanawiasz się, jak zmyć zabarwione burakiem ręce? Nic prostszego! Wystarczy woda z odrobiną soli i cytryny. Gotowe!
Dla urozmaicenia:
Placki z burakiem i słonecznikiem prezentują się dobrze z kwaśną śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem.