Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

70 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 pęczka

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię i upiecz w piecu.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 1

Krok 2

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj pokrojonego w kostkę buraka, jajko, mąkę, ziarno upalonego na patelni słonecznika i połowę posiekanej natki.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 10.10.2019

    A coś zamiast chemii np zwykle ziemniaki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Fajitas z czerwoną fasolą
czas przygotowania
5 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietanąPlacki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną

Czas na placki w nowej odsłonie! I choć klasyka zawsze się obroni, pora wprowadzić do swojej kuchni nowoczesny akcent. Ciekawą alternatywą dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych mogą być te przygotowane z intensywnie czerwonych buraków. Cała gama kolorów na talerzu gwarantowana! Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną to hit tego sezonu!

Dla kogo?

Kolorowe placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną zachęcają swoim kształtem i wyglądem, dlatego z pewnością zainteresują nawet wymagających smakoszy.

Na jaką okazję?

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i szybkiej przekąski. Ich przygotowanie jest zdecydowanie mniej czasochłonne w porównaniu do tych przyrządzonych z ziemniaków.

Czy wiesz, że?

Buraki to nie tylko pyszne warzywo, ale również całkiem dobry barwnik. Zastanawiasz się, jak zmyć zabarwione burakiem ręce? Nic prostszego! Wystarczy woda z odrobiną soli i cytryny. Gotowe!

Dla urozmaicenia:

Placki z burakiem i słonecznikiem prezentują się dobrze z kwaśną śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem.