Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
151 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

70 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 pęczka

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka zawiń w folię i upiecz w piecu.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 1

Krok 2

Wsyp zawartość opakowania do miski, zalej 200 ml wrzątku i odczekaj około 15 minut, aż kasza zmięknie. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej kaszy dodaj pokrojonego w kostkę buraka, jajko, mąkę, ziarno upalonego na patelni słonecznika i połowę posiekanej natki.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 3

Krok 4

Wyrób i uformuj placki i smaż na patelni. Podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Sylwia Jurkowska

    Sylwia Jurkowska , 10.10.2019

    A coś zamiast chemii np zwykle ziemniaki?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietanąPlacki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną

Czas na placki w nowej odsłonie! I choć klasyka zawsze się obroni, pora wprowadzić do swojej kuchni nowoczesny akcent. Ciekawą alternatywą dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych mogą być te przygotowane z intensywnie czerwonych buraków. Cała gama kolorów na talerzu gwarantowana! Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną to hit tego sezonu!

Dla kogo?

Kolorowe placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną zachęcają swoim kształtem i wyglądem, dlatego z pewnością zainteresują nawet wymagających smakoszy.

Na jaką okazję?

Placki z burakiem, słonecznikiem i kwaśną śmietaną sprawdzą się zarówno w formie obiadu, jak i szybkiej przekąski. Ich przygotowanie jest zdecydowanie mniej czasochłonne w porównaniu do tych przyrządzonych z ziemniaków.

Czy wiesz, że?

Buraki to nie tylko pyszne warzywo, ale również całkiem dobry barwnik. Zastanawiasz się, jak zmyć zabarwione burakiem ręce? Nic prostszego! Wystarczy woda z odrobiną soli i cytryny. Gotowe!

Dla urozmaicenia:

Placki z burakiem i słonecznikiem prezentują się dobrze z kwaśną śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem.