Kokosowe curry z mango i szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
132 osoby zapisały

Składniki
600 gramów
300 gramów
3 sztuki
3 łyżki
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
300 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Cebulę pokrój w plasterki, słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Mango obierz i poobcinaj dookoła miąższ w mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 3
Na dużej patelni lub woku podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze kilka minut. Wlej napój kokosowy, dodaj kostkę Knorr, sos sojowy oraz ziemniaki. Całość gotuj ok. 15 minut.
Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Do curry dodaj szpinak, mango oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj z ryżem.

Dobra rada:
Do dania możesz dodać również zielone szparagi.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kokosowe curry z mango i szpinakiem
Specjały kuchni indyjskiej stanowią inspiracje dla kucharzy z niemalże całego świata. Miały duży wpływ na kształtowanie się równie barwnej i aromatycznej kuchni tajskiej. Dlatego dziś z dużą przyjemnością i rosnącym apetytem przeniesiemy słynne curry na bardziej pikantny grunt – oto przepis na kokosowe curry z mango i szpinakiem!
Dla kogo?
Owocowe składniki kokosowego curry zostaną wzbogacone ostrymi przyprawami. Potrawa zadowoli smakoszów, lubiących temperamentne, ale jednocześnie perfekcyjnie zharmonizowane smaki.
Na jaką okazję?
Owoce jadacie zwykle na deser? Przekonajcie się, że w porze obiadu również warto je wykorzystać. Kombinacja słodkich i wytrawnych produktów zadaje szyku nawet tym posiłkom, do których zasiadacie w domowym dresie.
Czy wiesz, że?
Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze podawać słodkie ziemniaki, zwróćcie uwagę na przysmaki z Malezji. Tam bataty są chlebem powszednim.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na curry mango można zamienić na banany. Niebanalne efekty uzyskacie również poprzez dodanie do potrawy owoców liczi.