Kokosowe curry z mango i szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
Składniki
600 gramów
300 gramów
3 sztuki
3 łyżki
400 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
300 gramów
5 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu producenta.
Krok 2
Cebulę pokrój w plasterki, słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Mango obierz i poobcinaj dookoła miąższ w mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.
Krok 3
Na dużej patelni lub woku podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze kilka minut. Wlej napój kokosowy, dodaj kostkę Knorr, sos sojowy oraz ziemniaki. Całość gotuj ok. 15 minut.
Krok 4
Wyciśnij sok z cytryny. Do curry dodaj szpinak, mango oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj z ryżem.
Dobra rada:
Do dania możesz dodać również zielone szparagi.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kokosowe curry z mango i szpinakiem
Specjały kuchni indyjskiej stanowią inspiracje dla kucharzy z niemalże całego świata. Miały duży wpływ na kształtowanie się równie barwnej i aromatycznej kuchni tajskiej. Dlatego dziś z dużą przyjemnością i rosnącym apetytem przeniesiemy słynne curry na bardziej pikantny grunt – oto przepis na kokosowe curry z mango i szpinakiem!
Dla kogo?
Owocowe składniki kokosowego curry zostaną wzbogacone ostrymi przyprawami. Potrawa zadowoli smakoszów, lubiących temperamentne, ale jednocześnie perfekcyjnie zharmonizowane smaki.
Na jaką okazję?
Owoce jadacie zwykle na deser? Przekonajcie się, że w porze obiadu również warto je wykorzystać. Kombinacja słodkich i wytrawnych produktów zadaje szyku nawet tym posiłkom, do których zasiadacie w domowym dresie.
Czy wiesz, że?
Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze podawać słodkie ziemniaki, zwróćcie uwagę na przysmaki z Malezji. Tam bataty są chlebem powszednim.
Dla urozmaicenia:
W przepisie na curry mango można zamienić na banany. Niebanalne efekty uzyskacie również poprzez dodanie do potrawy owoców liczi.