Kokosowe curry z mango i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe curry z mango i szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

127 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

3 sztuki

3 łyżki

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulę pokrój w plasterki, słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Mango obierz i poobcinaj dookoła miąższ w mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

Na dużej patelni lub woku podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze kilka minut. Wlej napój kokosowy, dodaj kostkę Knorr, sos sojowy oraz ziemniaki. Całość gotuj ok. 15 minut.

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny. Do curry dodaj szpinak, mango oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać również zielone szparagi.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybka zalewajka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe curry z mango i szpinakiemKokosowe curry z mango i szpinakiem

Specjały kuchni indyjskiej stanowią inspiracje dla kucharzy z niemalże całego świata. Miały duży wpływ na kształtowanie się równie barwnej i aromatycznej kuchni tajskiej. Dlatego dziś z dużą przyjemnością i rosnącym apetytem przeniesiemy słynne curry na bardziej pikantny grunt – oto przepis na kokosowe curry z mango i szpinakiem! 

Dla kogo?

Owocowe składniki kokosowego curry zostaną wzbogacone ostrymi przyprawami. Potrawa zadowoli smakoszów, lubiących temperamentne, ale jednocześnie perfekcyjnie zharmonizowane smaki.

Na jaką okazję?

Owoce jadacie zwykle na deser? Przekonajcie się, że w porze obiadu również warto je wykorzystać. Kombinacja słodkich i wytrawnych produktów zadaje szyku nawet tym posiłkom, do których zasiadacie w domowym dresie.

Czy wiesz, że?

Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze podawać słodkie ziemniaki, zwróćcie uwagę na przysmaki z Malezji. Tam bataty są chlebem powszednim.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na curry mango można zamienić na banany. Niebanalne efekty uzyskacie również poprzez dodanie do potrawy owoców liczi.