Kokosowe curry z mango i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe curry z mango i szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

187 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

300 gramów

3 sztuki

3 łyżki

400 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

300 gramów

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulę pokrój w plasterki, słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Mango obierz i poobcinaj dookoła miąższ w mniejsze kawałki. Szpinak umyj i osusz.

Krok 3

Na dużej patelni lub woku podsmaż cebulkę. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze kilka minut. Wlej napój kokosowy, dodaj kostkę Knorr, sos sojowy oraz ziemniaki. Całość gotuj ok. 15 minut.

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny. Do curry dodaj szpinak, mango oraz sok z cytryny. Gotuj jeszcze 5 minut i podawaj z ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do dania możesz dodać również zielone szparagi.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe curry z mango i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Grzyby duszone w śmietanie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe curry z mango i szpinakiemKokosowe curry z mango i szpinakiem

Specjały kuchni indyjskiej stanowią inspiracje dla kucharzy z niemalże całego świata. Miały duży wpływ na kształtowanie się równie barwnej i aromatycznej kuchni tajskiej. Dlatego dziś z dużą przyjemnością i rosnącym apetytem przeniesiemy słynne curry na bardziej pikantny grunt – oto przepis na kokosowe curry z mango i szpinakiem! 

Dla kogo?

Owocowe składniki kokosowego curry zostaną wzbogacone ostrymi przyprawami. Potrawa zadowoli smakoszów, lubiących temperamentne, ale jednocześnie perfekcyjnie zharmonizowane smaki.

Na jaką okazję?

Owoce jadacie zwykle na deser? Przekonajcie się, że w porze obiadu również warto je wykorzystać. Kombinacja słodkich i wytrawnych produktów zadaje szyku nawet tym posiłkom, do których zasiadacie w domowym dresie.

Czy wiesz, że?

Jeśli zastanawiacie się, jak jeszcze podawać słodkie ziemniaki, zwróćcie uwagę na przysmaki z Malezji. Tam bataty są chlebem powszednim.

Dla urozmaicenia:

W przepisie na curry mango można zamienić na banany. Niebanalne efekty uzyskacie również poprzez dodanie do potrawy owoców liczi.