Pikantny ryż po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny ryż po meksykańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.

Krok 2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj drobno razem z obraną cebulką i czosnkiem. Zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 3

Marchewkę obierz, potnij w plasterki, z papryki usuń nasionka i pokrój w kostkę.

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż ryż, tak aby stał się przeźroczysty, dodaj marchewkę i przesmaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 5

Wymieszaj z pomidorowym puree i kostką papryki, podlej ok. 1 szklanką wody, oprósz solą.

Krok 6

Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy ryż będzie całkowicie miękki, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Pikantny ryż podawaj na gorąco, udekoruj posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej