Pikantny ryż po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantny ryż po meksykańsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.

Krok 2

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj drobno razem z obraną cebulką i czosnkiem. Zmiksuj na jednolitą masę.

Krok 3

Marchewkę obierz, potnij w plasterki, z papryki usuń nasionka i pokrój w kostkę.

Krok 4

Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż ryż, tak aby stał się przeźroczysty, dodaj marchewkę i przesmaż jeszcze przez kilka minut.

Krok 5

Wymieszaj z pomidorowym puree i kostką papryki, podlej ok. 1 szklanką wody, oprósz solą.

Krok 6

Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy ryż będzie całkowicie miękki, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Pikantny ryż podawaj na gorąco, udekoruj posiekaną kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantny ryż po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Szyszki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej