
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Krok 2
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj drobno razem z obraną cebulką i czosnkiem. Zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 3
Marchewkę obierz, potnij w plasterki, z papryki usuń nasionka i pokrój w kostkę.
Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż ryż, tak aby stał się przeźroczysty, dodaj marchewkę i przesmaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 5
Wymieszaj z pomidorowym puree i kostką papryki, podlej ok. 1 szklanką wody, oprósz solą.
Krok 6
Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy ryż będzie całkowicie miękki, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Pikantny ryż podawaj na gorąco, udekoruj posiekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej