
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż przepłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Krok 2
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj drobno razem z obraną cebulką i czosnkiem. Zmiksuj na jednolitą masę.
Krok 3
Marchewkę obierz, potnij w plasterki, z papryki usuń nasionka i pokrój w kostkę.
Krok 4
Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż ryż, tak aby stał się przeźroczysty, dodaj marchewkę i przesmaż jeszcze przez kilka minut.
Krok 5
Wymieszaj z pomidorowym puree i kostką papryki, podlej ok. 1 szklanką wody, oprósz solą.
Krok 6
Gotuj na małym ogniu do momentu, gdy ryż będzie całkowicie miękki, w razie potrzeby podlej jeszcze odrobiną wody. Pikantny ryż podawaj na gorąco, udekoruj posiekaną kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej