Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
0.25 litra
1.2 kilograma
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę myjemy pod bieżącą woda. Następnie osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i cebulę kroimy w kostkę..
Krok 2
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę. Gdy cebulka jest już zeszklona dodajemy wątróbkę i dusimy około 5 minut do momentu aż wątróbka puści soki.
Krok 3
Następnie na patelnię wlewamy 0.25 l mleka i wrzucamy ćwiartki jabłek ( możemy je zastąpić sokiem jabłkowym - około 1,5 szklanki ). Całość dusimy jeszcze ok 15 - 20 minut i gotowe :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej