Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym

Autor: mlodyswiebodzice

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 litra

1.2 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę myjemy pod bieżącą woda. Następnie osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i cebulę kroimy w kostkę..

Krok 2

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę. Gdy cebulka jest już zeszklona dodajemy wątróbkę i dusimy około 5 minut do momentu aż wątróbka puści soki.

Krok 3

Następnie na patelnię wlewamy 0.25 l mleka i wrzucamy ćwiartki jabłek ( możemy je zastąpić sokiem jabłkowym - około 1,5 szklanki ). Całość dusimy jeszcze ok 15 - 20 minut i gotowe :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej