Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym

Autor: mlodyswiebodzice

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.25 litra

1.2 kilograma

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę myjemy pod bieżącą woda. Następnie osuszamy z wody na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i cebulę kroimy w kostkę..

Krok 2

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę. Gdy cebulka jest już zeszklona dodajemy wątróbkę i dusimy około 5 minut do momentu aż wątróbka puści soki.

Krok 3

Następnie na patelnię wlewamy 0.25 l mleka i wrzucamy ćwiartki jabłek ( możemy je zastąpić sokiem jabłkowym - około 1,5 szklanki ). Całość dusimy jeszcze ok 15 - 20 minut i gotowe :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wątrobka cielęca w sosie cebulowo jałlkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej