Kremowa zupa z cukinii z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowa zupa z cukinii z grzankami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

4

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

8 łyżeczek

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kromki chleba tostowego okrój ze skórek a miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop oliwą i rozłóż pojedynczą warstwą na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz do zrumienienia - uważaj żeby się nie przypaliły i czasami przemieszaj.

Krok 2

Cukinię umyj - przekrój wzdłuż na pół. Jeśli ma już pestki wytnij całe gniazdo nasienne - jeśli jest młoda nie musisz tego robić. Ze starszej obierz skórkę. Cukinię pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Bulionetkę i Bulion na włoszczyźnie Knorr rozpuść w 1 litrze wrzątku.

Krok 3

W dużym garnku roztop masło, zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i po chwili wlej bulion, gotuj razem 10 - 15 minut. Dosyp pieprz i sos sałatkowy oraz koperek - zmiksuj zupę. Ponownie zagotuj i zdejmij z ognia. Na koniec dodaj jogurt, wymieszaj dobrze, ale już nie gotuj. Podawaj z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowa zupa z cukinii z grzankami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej