Składniki
600 gramów
1 sztuka
100 gramów
650 mililitrów
3 ziarna
2 listków
4 ziarna
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wołowe pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące.
Krok 2
Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka.
Krok 4
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju, a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
Krok 5
Dołóż Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
Dobra rada:
Najlepsze bitki wychodzą z rostbefu, ale można tez użyć udźca wołowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO
Bitki wołowe to propozycja na tradycyjny, domowy obiad. Przypadnie do gustu koneserom delikatnego mięsa, z wyraźnym aromatem cebulki. Jeśli jeszcze wprowadziliście do swojego menu tego dania – spróbujcie, jak smakują bitki wołowe – przepis jest bardzo prosty! Pamiętajcie jedynie o dokładnym rozbiciu mięsa, dzięki czemu łatwiej będzie je udusić i bitki staną się kruche i soczyste. Smacznego!
Dla kogo? Przepis na bitki wołowe przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych polskich dań. Jest to propozycja także dla tych z was, którzy poszukują pomysłów na potrawy szybkie i proste.
Na jaką okazję? Bitki wołowe w sosie są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Sprawdzą się również podczas domowych imprez, jako klasyczne „danie na gorąco”.
Czy wiesz, że? Mięso wołowe pozyskiwane jest z bydła, które osiągnęło wiek powyżej sześciu miesięcy. Najwyższej jakości wołowina argentyńska czy amerykańska, podczas obróbki cieplnej nie twardnieje, dzięki czemu często wykorzystywana jest do przygotowywania steków oraz pieczeni.
Dla urozmaicenia: Tradycyjne bitki wołowe to przepis, w którym rekomendujemy wykorzystanie rostbefu. Możecie zastąpić go udźcem wołowym, który będzie równie łatwo udusić. Do bitek wołowych zaserwujcie kaszę gryczaną oraz ogórki kiszone – to idealne zestawienie!