Składniki
600 gramów
1 sztuka
100 gramów
650 mililitrów
3 ziarna
2 listków
4 ziarna
50 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso wołowe pokrój w plastry grubości około 1 centymetra. Każdy lekko rozbij tłuczkiem, a następnie obtocz w mące.
Krok 2
Bitki podawaj z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron i przełóż je do średniej wielkości garnka.
Krok 4
Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju, a następnie dołóż do bitek. Do garnka włóż przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i liść laurowy.
Krok 5
Dołóż Kostkę do mięs pieczeniową Knorr. Całość zalej wodą i duś pod przykryciem przez około 40 minut.
Dobra rada:
Najlepsze bitki wychodzą z rostbefu, ale można tez użyć udźca wołowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjne bitki wołowe - VIDEO
Bitki wołowe to propozycja na tradycyjny, domowy obiad. Przypadnie do gustu koneserom delikatnego mięsa, z wyraźnym aromatem cebulki. Jeśli jeszcze wprowadziliście do swojego menu tego dania – spróbujcie, jak smakują bitki wołowe – przepis jest bardzo prosty! Pamiętajcie jedynie o dokładnym rozbiciu mięsa, dzięki czemu łatwiej będzie je udusić i bitki staną się kruche i soczyste. Smacznego!
Dla kogo? Przepis na bitki wołowe przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnych polskich dań. Jest to propozycja także dla tych z was, którzy poszukują pomysłów na potrawy szybkie i proste.
Na jaką okazję? Bitki wołowe w sosie są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Sprawdzą się również podczas domowych imprez, jako klasyczne „danie na gorąco”.
Czy wiesz, że? Mięso wołowe pozyskiwane jest z bydła, które osiągnęło wiek powyżej sześciu miesięcy. Najwyższej jakości wołowina argentyńska czy amerykańska, podczas obróbki cieplnej nie twardnieje, dzięki czemu często wykorzystywana jest do przygotowywania steków oraz pieczeni.
Dla urozmaicenia: Tradycyjne bitki wołowe to przepis, w którym rekomendujemy wykorzystanie rostbefu. Możecie zastąpić go udźcem wołowym, który będzie równie łatwo udusić. Do bitek wołowych zaserwujcie kaszę gryczaną oraz ogórki kiszone – to idealne zestawienie!