
Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
50 dekagramów
0.5 szklanki
3 sztuki
1.5 litra
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwa jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj.
Krok 2
Szczaw wymyj pod bieżącą wodą, grubo posiekaj i obgotuj w 1 litrze osolonej wody.
Krok 3
Przetrzyj przez sito i dodaj do wrzącego bulionu, ostudź.
Krok 4
Dodaj surowe żółtko, posiekane jajka i rozgnieciony ząbek czosnku. Przed podaniem dodaj śmietanę i pokrojone w cienkie plasterki ogórki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej