Pasty do kanapek
Smaczna pasta sprawdzi się zarówno do kanapek na ciepło, jak i tych podawanych na zimno. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie pikantnej wersji – ta, której podstawą jest awokado z pewnością będzie dobrym wyborem. Dzięki odpowiednim dodatkom nadasz jej wyrazistego smaku. Rozpocznij od wybrania odpowiedniego owocu. Przede wszystkim zwróć uwagę na jego kolor – dojrzały będzie miał ciemnozieloną skórkę, bez przebarwień na powierzchni. Istotna jest również miękkość. Awokado nie może być zbyt twarde – zewnętrzna warstwa powinna uginać się pod naciskiem palców i powracać do poprzedniej formy. Ostatnią kwestią jest kolor skóry pod szypułką. Delikatnie usuń zdrewniałą końcówkę – brak plam pod nią jest oznaką świeżości owocu. Pastę z awokado przyrządzisz w bardzo prosty sposób. Dla uzyskania intensywnego smaku, dodaj do niej papryczkę chipotle oraz wyważającą pikantność natkę kolendry. Pasta na kanapce będzie świetnie smakowała bez żadnych dodatków, udekorowana jedynie listkami świeżych ziół. Innym modnym ostatnio dodatkiem do kanapek jest hummus, przyrządzany z ziaren ciecierzycy. Sekretem jego smaku jest tahini, czyli pasta sezamowa. Gotowy hummus charakteryzuje się łagodnym, lekko orzechowym posmakiem. Jak go przygotować? Namoczoną ciecierzycę połącz z wybranymi składnikami, a następnie blenduj całość do momentu, aż uzyska jednolitą, kremową konsystencję. Dodatkiem, dzięki któremu smak gotowego hummusu będzie wyrazistszy jest Harrisa, czyli pikantna pasta z papryki. Hummus z wędzoną papryką serwuj z kawałkami świeżych warzyw. Podane przepisy na pasty są bardzo uniwersalne. Kanapki na ciepło lub na zimno – niezależnie od tego, jaki rodzaj preferujesz, powyższe inspiracje z pewnością będą pomocne.
Kanapki na zimno
Pasta to jednak niejedyny sposób na kanapki na ciepło lub na zimno. Wędlina, sery, warzywa i sosy – to podstawowe składniki tych drugich. Jeśli chodzi o szynkę – doskonale sprawdzą się warianty długodojrzewające. Odmiana parmeńska to włoska, surowa i podduszona wędlina, która jest produkowana na terenie prowincji Parmy. Równie smaczna jest szynka szwarcwaldzka, którą wędzi się na zimno klasycznymi metodami. Dobrej jakości gotowana szynka będzie również smacznym uzupełnieniem przygotowywanej przekąski. Wypróbuj np. kanapka z szynką, serem i ananasem. Wędliny doskonale komponują się z serami – włoską mozzarellą, wyrazistym parmezanem lub cheddarem. Idealnym dodatkiem do kanapek są też sery pleśniowe, charakteryzujące się kremową konsystencją. Podczas przyrządzania kanapek na zimno pamiętaj o warzywach. Ogórek, pomidor czy sałata to klasyczne składniki, które sprawdzą się na każdą okazję. Przygotuj np. kanapkę klubową do szkoły i dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki. Smacznym uzupełnieniem przygotowanych przekąsek jest sos. Jeśli masz ochotę na wyrazisty wariant, przygotuj barbecue. Jeśli natomiast wolisz łagodniejsze smaki, dobrym uzupełnieniem przygotowanych przez Ciebie kanapek będzie sos tatarski lub majonez.
Kanapki na ciepło
Pieczone warzywa, smażone lub grillowane mięso i chrupiące pieczywo – to składniki idealnych kanapek na ciepło. Podstawą takich przekąsek jest oczywiście pieczywo – wspaniale smakują zapieczone w piekarniku grzanki, posmarowane świeżym czosnkiem oraz posypane obficie ziołami. Przyrządzisz je z pełnoziarnistego chleba lub bagietki pszennej. Jakie warzywa najlepiej skomponują się z kanapkami na ciepło? Właściwie każda propozycja jest dobra – sprawdzi się zarówno bakłażan, cukinia, jak i papryka czy cebula. Żeby przygotować smaczny farsz, wystarczy jedynie zapiec warzywa w piekarniku, a następnie pokroić i połączyć z ketchupem. Wypróbuj przepis na kanapki z pieczonymi warzywami. Istotnym elementem pysznej przekąski na ciepło jest też często mięso – w wersji smażonej lub grillowanej. Soczysty dodatek otrzymasz, jeśli pokroisz cienko plastry boczku, posypiesz je pieprzem oraz bazylią i podsmażysz na rozgrzanej patelni. Również grillowana wołowina jest odpowiednia, kiedy chcesz przygotować kanapki na ciepło. Połóż ją na grillu lub usmaż na patelni grillowej, pamiętając o wcześniejszym oprószeniu mięsa kminkiem i czubrycą. Ta ostatnia jest popularną bałkańską przyprawą, która nadaje mięsu wyrazistości. Tak przygotowaną wołowinę połóż na gorących grzankach, ułóż na niej pomidorki koktajlowe i rukolę. Sprawdź, jakie to proste i przygotuj kanapki z grillowaną wołowiną.
Kanapki na ciepło czy na zimno? Skomponuj idealny miks składników, tworząc nowe, pełne smaku połączenia. Pamiętaj o kremowych pastach, świeżych ziołach, sezonowych warzywach i chrupiących dodatkach, takich jak migdały czy pestki dyni. Ważna jest również efektowna forma podania. Zadbaj o nią, przygotowując pyszne przekąski dla siebie i bliskich.